Sa te trezesti dimineata, in inima muntelui, si sa fii servit cu cafea si croissante calde este un vis care poate deveni realitate gratie ideii unor arhitectii inspirati. Acestia au creat de la zero o cabana eco din prefabricate care le ofera tot confortul necesar turistilor pretentiosi din Alpii elvetieni.
Cabanele din OSB sunt „opera” firmei Montalba Architects, care are birouri in Lausanne si Los Angeles. Nu mai putin de 21 de astfel de case de vacanta vor fi construite, pana la sfarsitul anului viitor, in apropierea statiunii elvetiene Monthey. Trei sunt deja gata si oferite turistilor la un pret de aproximativ 2.800 de lei pentru un sejur de doua nopti.
Sunt doua modele de cabana: unul are aproape 94 de metri patrati si doar parter, iar celalalt – un etaj si o suprafata dubla. Primul model se construieste in aproximativ trei luni, iar al doilea – in aproximativ patru. Fiecare cabana este gandita pentru maximum sase turisti.
Living cochet si trei dormitoare
La interior, atrag atentie livingul chic, zona de dining generoasa si chicineta. Separat a fost amenajata zona de odihna, compuse din trei dormitoare cu ferestre mari si paturi foarte confortabile.
Dimineata, micul dejun le este oferit turistilor dintr-un food truck electric Land Rover Defender, iar proprietarii afacerii au grija ca acestora sa nu le lipseasca nimic din meniul unui hotel de prestigiu. Langa cabane, exista si un restaurant propriu-zis, dar si spatii in care turistii isi pot inchiria echipamente de schi si pentru snowboard. Iar seara, dupa o zi petrecuta pe munte, se pot relaxa la sauna sau masaj.
Revenind la cabane, acesta au un acoperis din zinc si lemn, care asigura o izolatie optima si mentine temperatura constanta la interior. Intreaga energie necesara iluminatului si incalzirii este oferita de o turbina hidroelectrica performanta, care poate alimenta peste 200 de locuinte.
Ce este OSB
Cabanele eco din Alpii elvetieni sunt construite, asa cum am mai spus, din OSB, o placa formata din aschii lungi si subtiri de lemn, aranjate pe trei straturi, intr-o orientare incrucisata (cele doua straturi exterioare sunt dispuse longitudinal, iar cel interior transversal). Ele sunt lipite cu ceara si rasini sintetice prin presarea la cald.
Produsul finit, placa OSB, se caracterizeaza prin rezistenta si o foarte buna performanta. Acest lucru se datoreaza atat compozitiei, lemn in proportie de 95%, a adezivului folosit pentru incleiere, dar si a modului strategic de dispunere incrucisata a aschiilor.
OSB-ul devine astfel utilizat in principal cu rol portant (de sustinere), in aplicatii precum plansee structurale, placarea acoperisurilor si a peretilor. OSB-ul este folosit pentru ridicarea caselor pe structuri de lemn, insa este adesea intalnit si la realizarea unor constructii din gospodarie: garaj, magazie, cusca, cotet, rafturi, mobilier, spatii de depozitare s.a.
Surse: dwell.com, mathaus.ro.
Cititi si: Case care se pot muta. Confort in miscare, cu bani putini
Cititi si: Casa din lemn care stocheaza apa de ploaie si uda plantele