Pe langa aspectul practic, cada este un important element decorativ care poate revigora o baie obisnuita. Pentru a face alegerea corecta, trebuie sa avem cateva informatii generale inainte de a pleca la cumparaturi si sa stim, cu exactitate, suprafata locului in care o vom amplasa.
Vestea buna este ca in magazinele de profil gasim o multime de cazi de baie cu forme diverse si din materiale diferite. Astfel, avem ocazia de a achizitiona cazi rotunde, ovale, dreptunghiulare sau cazi asimetrice, cazi de dimensiuni mici pentru bai mici, cazi cu hidromasaj sau cada pe colt pentru bai cu dimenisuni generoase, cazi freestanding sau cu picioare. Daca ne referim la materiale, pe piata sunt, in general, cazi din acril sau din fonta. La capitolul accesorii, gasim tetiere, seturi de manere sau picioare elegante de suport.
Revenind la material, cele mai rezistente cazi sunt cele din fonta, care au si avantajul ca se pot reconditiona. Sunt, insa, grele si se monteaza mai greu, asa ca multi proprietari de locuinte se orienteaza spre cazile din acril, care nu se ciobesc, nu se decoloreaza si nu se deformeaza, materialul având proprietatea de a reveni la forma initiala. Pentru un plus de distinctie in baie, exista si varianta cumpararii unor cazi din marmura, granit si inox.
Un aspect important este adancimea cazii. Cu cat vrei o cada cu o adancime mai mare, cu atat si inaltimea acesteia va creste, iar pasirea in ea va deveni mai greoaie. Daca mergi pe mana unui model incastrabil in pardoseala, atunci inaltimea nu va fi neaparat o problema. Insa la variantele clasice, ar fi bine ca adancimea sa nu fie mai mare de 60 cm, in special daca in casa locuiesc batrani sau copii mici, ce vor intampina dificultati atunci cand doresc sa intre in cada.
Nu trebuie sa neglijam, sub nicio forma, nici intretinerea cazii. primul si cel mai important pas este sa avem grija de suprafata acesteia. Nu vom folosi substante abrazive care pot produce zgarieturi peretilor cazii. Un alt pas este acela de a spala cada constant pentru a evita depuneri de calcar sau chiar sapun.
Solutia pentru un consum redus de energie
Daca v-ati mutat recent intr-o casa care nu este conectata la reteaua de energie electrica sau vreti, pur si simplu, facturi mai mici si sa protejati mediul inconjurator, cea mai la indemana solutie sunt sistemele fotovoltaice. Panourile solare se monteaza in general pe sol sau pe acoperisul locuintei. Ele se fixeaza pe un suport, dar exista si varianta aplicarii pe un dispozitiv automatizat care va urmari traiectoria soarelui pe cer. Astfel va creste exponential randamentul sistemului.
Puteti alege intre trei tipuri de sisteme fotovoltaice, in functie de utilitate: On-grid, Off-grid si Hibrid. Cele On-Grid sunt obligatoriu racordate la reteaua de energie electrica si au posibilitatea de a injecta energie in retea. Aceste sisteme nu au, de regula baterii, dar pot fi prevazute cu sisteme de stocare a energiei.
Sistemele fotovoltaice Off-grid sunt sisteme nu sunt racordate la o sursa auxiliara de energie electrica. Aceste sisteme se utilizeaza de regula acolo unde nu exista posibilitatea racordarii la reteaua de energie electrica si necesita un numar mai mare de baterii de stocare a energiei pentru a asigura functionarea autonoma.
Sistemele fotovoltaice Hibrid nu sunt, in mod obligatoriu, racordate la o sursa auxiliara de energie electrica. Aceste sisteme nu injecteaza de regula energie in retea, insa pot fi prevazute cu accesorii in acest sens. Sistemul HIBRID prezinta un numar mai mic de baterii datorita prezentei sursei auxiliare si unul dintre principalele avantaje este acela ca poate functiona ca stabilizator si UPS: in cazul in care furnizarea energiei electrice este intrerupta, invertorul HIBRID comuta automat de pe retea pe baterii si asigura functionarea continua a consumatorilor.