Cafeaua ne este un aliat de nadejde nu doar in diminetile in care avem nevoie de o licoare care sa ne invioreze, ci si in zilele in care vrem, de exemplu, sa inlaturam mirosurile neplacute din frigider. Pe de alta parte, femeile pot folosi cafeaua pentru masti de par.
Pentru inlaturarea mirosurilor neplacute din frigider, sertare sau dulap, trebuie sa folositi cafea macinata. Doar puneti bolul fara capac in care aveti o portie generoasa de cafea cat mai aromata si asteptati pentru cel putin 24 de ore, iar rezultatul va fi surprinzator. Tot cafeaua poate fi folosita pentru a scapa mai repede de mirosul de vopsea dintr-o camera, dar acolo, in functie de suprafata, va trebui sa folositi mai multa cafea si sa va asigurati in paralel ca locul este si bine aerisit.
Pentru masca de par este nevoie de un sfert sau chiar jumatate de litru de cafea tare, cat mai tare, fara zahar sau lapte, pe care o veti aplica la temperatura camerei pe tot parul dupa spalare. Se lasa pentru 15-20 de minute sa actioneze, se clateste parul normal, iar procedura se repeta periodic.
Pentru masti cosmetice cu efect exfoliant puteti folosi cafeaua macinata, amestecata cu putina apa sau cu putin ulei de cocos, aplicand pe ten si pe corp. Se freaca usor pielea, apoi se indeparteaza amestecul cu apa calduta. In timp pielea va avea un aspect mai tanar, mai elastic. Acelasi amestec este recomandat si pentru a reduce mai repede cearcanele. Se aplica un strat subtire de cafea macinata cu apa calduta sub pleoape si se lasa sa actioneze pentru 10-15 minute, dupa care zona se spala usor doar cu apa.
Ce facem cu zatul
La randul sau, zatul poate indeparta mirosurile neplacute de pe maini. Cand gatim adesea mainile pot capata un miros puternic de la anumite ingrediente, dar frecand bine palmele umede cu zat de cafea si clatind cu apa calduta vom scapa mai repede de aromele greu de suportat.
In casa sau in gradina zatul de cafea uscat poate fi folosit si pentru a alunga furnicile si alte insecte, presarandu-l in strat gros in zonele in care ati vazut furnici. Iar zatul de cafea le va tine la distanta, dar va face ca solul sa fie mai fertil si mai bun pentru flori si chiar pentru anumite culturi de legume.
Un truc mai putin cunoscut este sa adaugati zatul de cafea in locul unde pregatit compostul pentru gradina alaturi de alte resturi vegetale din gradina sau de la bucatarie.
Sursa: gradinamea.ro