Patru caini special antrenati pentru a detecta infectiile cu coronavirus patruleaza, zilele acestea, prin aeroportul din capitala Finlandei. Este un proiect-pilot al Universitatii din Helsinki si cercetatorii de acolo spun ca patrupedele au o rata de succes cuprinsa intre 94% si 100%.
Datorita simtului olfactiv extrem de bine dezvoltat, cainii sunt folositi cu succes in lupta contra COVID-19. In numai cateva ore doar, ei sunt dresati si antrenati pentru a le sari in ajutor angajatilor Aeroportului din Helsinki, potrivit euronews.com.
„Corona cainii” pot detecta infectia dintr-o cantitate mai mica de virus decat cea folosita la testele PCR. Practic, pasagerii curselor aeriene se ofera voluntar sa isi stearga pielea cu un servetel, care apoi este pus intr-un recipient din metal si mirosit de caini. Daca rezultatul este pozitiv, persoana care a contractat virusul Sars-Cov-2 este trimisa de urgenta la Spitalul Universitar din capitala Finlandei.
Cainii nu se imbolnavesc de COVID-19
Susanna Paavilainen, CEO-ul Nose Academy Oy, care se ocupa de antrenarea „corona cainilor”, spune ca primeste frecvent urmatoarea intrebare: se pot imbolnavi cainii de coronavirus? „Potrivit studiilor de pana acum, cainilor le lipsesc receptorii de care se ataseaza coronavirusul”, explica Susanna Paavilainen.
La debutul pandemiei, au existat temeri ca si animalele de companie se pot imbolnavi de coronavirus. Atunci, autoritatile din Hong Kong au transmis o serie de recomandari pentru posesorii de animale de companie. In primul rand, sa se spele pe maini inainte si dupa ce se afla in preajma lor sau a mancarii pentru acestia . La fel de importanta este si evitarea gesturilor de afectiune, cum ar fi pupatul, se atragea atentia in primavara.
Risc redus in Finlanda
Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a anuntat, recent, ca sunt considerate a fi intr-o situatie epidemiologica stabila, cu risc „redus” pentru populatia generala si „moderat” pentru categoriile de risc urmatoarele tari: Finlanda, Cipru, Grecia, Germania, Italia, Lituania, Polonia si Norvegia.
Pe de alta parte, sapte state membre ale Uniunii Europene, respectiv Bulgaria, Croatia, Malta, Republica Ceha, Romania, Spania si Ungaria, inregistreaza o evolutie a epidemiei de COVID-19 care provoaca o „mare ingrijorare” si riscuri crescute de mortalitate.
Surse: euronews.com, agerpres.ro.
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania