De o saptamana, romanii interesati de achizitionarea unei locuinte prin „Noua Casa” depun dosare pentru acordarea unui credit la cele 14 banci participante la programul de anul acesta. Multi se intreaba acum daca vor primi banii solicitati, iar raspunsurile depind de la caz la caz, in functie de salariul net al fiecaruia.
Jurnalistii de la hotnews.ro au cerut informatii despre conditiile concrete de creditare oferite de BCR, BRD, Banca Transilvania, UniCredit si CEC Bank. Calculele au fost facute pentru achizitia unei locuinte de 70.000 de euro, cu un credit pe 30 de ani, in lei, prin programul „Noua Casa”. Mai exact, s-a mers pe cazul ipotetic al unui debitor care ia cu imprmut 235.000 de lei si nu mai are alte obligatii lunare de plata care sa ii afecteze gradul de indatorare.
In ceea ce priveste salariul net lunar, cifrele furnizate de banci arata ca acesta trebie sa fie de cel putin 3.350 de lei. Este pragul minim stabilit de Banca Transilvania. BCR cere un pic mai mult – 3.380 de lei, BRD – 3.400 de lei, UniCredit – 3.422 de lei, iar CEC Bank – 4.100 de lei. Avantajul unui credit la aceasta ultima banca este ca a calculat si cea mai mica rata luna – 1.472,13 lei. La BCR si BRD, rata ar fi de 1.490,42 lei, la Banca Transilvania – 1.490 de lei, in timp ce la UniCredit ajunge la 1.539,36 de lei.
Cele 14 banci de la care pot fi luate credite prin Programul „Noua Casa” sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank.
Plafon de 1,5 miliarde de lei
„Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat. Pentru anul acesta, plafonul alocat programului este de 1,5 miliarde lei.
Valoarea maxima a creditului pentru achizitionrea unei locuinte cu 5% avans este de 66.500 de euro. Pentru locuinte al caror pret maxim este de 140.000 de euro, se acorda un credit de 119.000 de euro, avansul solicitat in acest caz fiind de 15%. In ceea ce priveste dobanda, aceasta este calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor plus o marja fixa de maximum 2%.
De anul acesta, beneficiarii au obligatia sa incheie polite de asigurare impotriva tuturor riscurilor, potrivit normelor interne proprii ale finantatorilor, pe toata durata finantarii garantate, la o valoare acceptata de o societate de asigurare, dar nu mai putin decat valoarea de piata comunicata de finantatori prin solicitarea de garantare.
Toate detaliile le gasiti in Ghidul Complet Noua Casa 2021, disponibil AICI.
Cititi si: Cum calculezi ce casa iti permiti daca o iei cu bani de la banca