Ne indreptam astazi atentia asupra unui subiect care este adesea adus in discutie de catre cei care „sondeaza terenul” inainte de a pune pe picioare locuinta mult visata – calendarul constructiei unei case. Mai concret, cand este bine sa incepem constructia unei case, referindu-ne aici, bineinteles, la perioada propice dintr-un an, nu la varsta. Specialistul contactat de noi pentru a oferi detalii relevante este Florin Capatinescu, inginer structurist la site-ul Icase.ro
Pentru ca procesul constructiei unei case este, de cele mai multe ori, precedat de o birocratie excesiva, totul trebuie calculat din aceasta perspectiva, ne-a spus acesta, astfel incat eliberarea autorizatiei de constructie sa aiba loc intr-o perioada care sa permita si debutul lucrarilor de constructie. „Conform legii 50 care a intrat in vigoare anul trecut, pentru o casa cu parter construita in mediul rural nu mai este nevoie de diriginte de santier, deci se face in regie proprie. Este un aspect important de mentionat in acest context. In restul cazurilor, trebuie sa ne pregatim pentru birocratia destul de stufoasa din Romania. Pentru a obtine autorizatia de constructie este nevoie de 2 pana la 3 luni, uneori si pana la 5-6 luni. Sigur, revenind la zonele rurale, se poate ajunge la o intelegere cu primaria astfel incat lucrarile initiale sa fie demarate in paralel cu evaluarea dosarului”, ne-a declarat Florin Capatinescu.
„Pentru dosarul de evaluare, este nevoie sa fie contactata o firma de proiectare. Pentru inceput, este nevoie de un proiect-concept, precum cele de pe site-ul nostru. Urmeaza apoi, dupa discutiile cu clientul si evaluarea nevoilor sale, proiectul tehnic, implicit proiectul necesar pentru obtinerea autorizatiei de constructie care este un extras din proiectul de executie. In baza proiectului tehnic constructorul face si oferta de pret.”, a adaugat acesta.
Calendarul constructiei unei case – martie-august, perioada propice
In consecinta, faceti bine calculele, ne mai recomanda specialistul. „Ca perioada de incepere, este indicat sa se depuna dosarul pentru obtinerea autorizatiei de constructie toamna spre iarna, astfel incat aceasta sa vina in februarie, iar lucrarile sa inceapa in martie. Primavara este indicat sa inceapa constructia unei case, desigur ea poate incepe si primavara tarziu, in luna mai, totul depinde si de complexitatea lucrarii… de exemplu, pentru o casa cu amprenta de 100 de metri patrati si suprafata desfasurata de 200, cu etaj, lucrarile pot incepe in luna mai ca sa se incheie la sfarsitul lunii septembrie fara probleme. Dar atentie, casa este la rosu, fara finisaje. Structura poate dura intre 2 si 4 luni, depinde aici si de echipa de executie. Finisajele dureaza si ele, chiar si jumatate de an, in functie si de optiunile fiecaruia, finisaje clasice sau premium”, a subliniat el.
Daca ati ratat insa primavara, nu disperati, pentru ca se poate recupera timpul, dar sunteti la mana naturii. „Se poate incepe constructia unei case si in august, mai ales ca in ultimii ani toamna nu a mai fost asa de ploioasa, astfel incat structura casei sa fie incheiata la sfarsitul lunii noiembrie. Mai tarziu de septembrie nu recomand debutul lucrarilor”, a adaugat acesta.
Nu dati crezare vorbelor din popor cum ca este bine ca o casa „sa se aseze” peste iarna inainte de a lucra la aspectul sau final, mai spune Florin Capatinescu. „In folclor se spune ca este bine sa treaca iarna inainte sa te apuci de finisaje, dar acestea sunt povesti. Va dati seama ca la o casa greutatea nu este la fel de mare ca la un bloc, de exemplu, unde pot avea loc tasari de 1-2 cm si sa se lase fundatia. La o casa, in principiu, nu sunt astfel de probleme”, a conchis el.
Desigur, in tot acest proces de constructie intervin numeroase detalii pe care un constructor cu experienta le stie si le urmareste. Cum ar fi lucrarile la fatada, care trebuie facute la temperaturi moderate, in caz contrar, la valorile ridicate din timpul unei veri, riscand sa crape. Dupa ridicarea casei la rosu, faceti mai intai instalatiile electrice si sanitare, lasand un ragaz de 10-20 de zile inainte de finisarea peretilor si a pardoselii.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: