Aproape orice casa moderna, daca nu chiar toate, cu pretentii de locuinta ecologica dispune si de un sistem de colectare a apei de ploaie. Este un sistem usor de pus in practica si care, cu un rezervor camuflat sub un sopron, intr-un garaj sau sub o copertina, strange apa de ploaie pentru a fi ulterior utilizata in diferite scopuri. In multe cazuri, rezervorul este prevazut cu o pompa astfel incat apa sa fie propulsata in interiorul locuintei pentru uz menajer.
Care sunt calitatile apei de ploaie si in ce fel o putem folosi in casele noastre? Mai jos gasiti cateva raspunsuri la aceste intrebari. In primul rand, asa cum stim de la bunicii nostri, apa de ploaie spala foarte bine. Mai mult decat atat, spalatul implica consumul a mai putin detergent in conditiile in care acesta contine substante menite sa dedurizeze apa. Cum apa de ploaie este precum apa distilata, nu contine saruri si este foarte curata, nu aveti nevoie decat de putin detergent la spalare.
In acelasi context, utilizarea apei de ploaie intr-un circuit intern prelungeste viata instalatiilor si a aparatelor electrocasnice, precum masina de spalat rufe sau vase, spre deosebire de apa de la robinet care lasa depuneri de calcar. Ramanand in acelasi registru menajer, folositi apa de ploaie pentru dusuri si bai, in special pentru bazinele de WC-uri, acesta din urma poate cea mai des intalnita si facila intrebuintare.
Pastrata la intuneric, la temperaturi intre 5 si 10 grade, pentru a nu favoriza dezvoltarea algelor si a micro-organismelor, apa de ploaie poate fi stocata ani de zile fara a-si modifica calitatile. Pastrata astfel si pe perioade restranse de timp, apa de ploaie poate fi chiar utilizata si la gatit in bucatarie.
Daca tot o aveti intr-un rezervor, atunci folositi-o cu incredere in activitatea de gradinarit, udand recolta de legume sau florile, o alta intrebuintare folosita la scara larga. Puteti chiar adapa animalele de langa casa, in conditiile unei depozitari adecvate si pe termen scurt, majoritatea testelor bacteriologice si chimice demonstrand ca apa de ploaie nu prezinta riscuri de sanatate.
Studiile de specialitate au aratat ca, folosind apa de ploaie stocata in rezervoare bine intretinute, puteti economisi cu pana la 40-50 la suta din consumul de apa curenta, ceea ce inseamna economii substantiale. In conditiile in care sistemele moderne de colectare strang pana la 6.500 de litri de apa de ploaie, economiile vor fi pe masura.
Surse: Savetherain.info, Chhc-schl.gc.ca, Consumredus.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: