Un designer italian a vrut sa atraga atentia, intr-un mod inedit, asupra efectelor pe care le are asupra mediului inconjurator nereciclarea mastilor folosite. Asa ca le-a strans pe cele aruncate la intamplare intr-un orasel din nordul tarii si a creat o canapea in forma de iceberg.
Canapeaua-iceberg a designerului Tobia Zambotti – denumita Couch-19 – s-a dorit un semnal de alarma global, intr-o perioada in care mastile de unica folosinta si cele textile au devenit obligatorii in aproape toata lumea, dupa declansarea pandemiei de coronavirus.
Zambotti i-a rugat pe locuitorii din oraselul italian Pergine Valsugana sa stranga mastile de unica folosinta purtate si aruncate pe strada in zonele din apropierea clinicilor si spitalelor. Dupa ce s-au strans cativa metri cubi de astfel de masti, le-a dezinfectat cu ozon si le-a indesat intr-o husa din PVC. Rezultatul fiind canapeaua care are forma si culoarea unui iceberg, simbol al incalzirii globale. Acesta este extensibila si se poate plia in diverse forme, dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos.
Mastile, purtate si dupa vaccinare
Toate persoanele care se vor vaccina contra COVID-19 ar trebui sa poarte masca in continuare si sa pastreze distanta sociala in locurile aglomerate, chiar daca s-au imunizat, atrag atentia expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Si medicul Adrian Streinu Cercel a explicat, recent, ca masca sanitara trebuie sa ramana obligatorie chiar si dupa vaccinare. „Masca va fi obligatorie categoric pana in 2022. Vaccinul ne protejeaza pe dinauntru, nu la nivelul mucoaselor. Daca dam masca jos, e posibil sa luam virusul si sa il dam celor care nu sunt imunizati”, a precizat medicul.
Pe de alta parte, sunt si medici care nu exclud refolosirea mastilor de unica folosinta. „In momentul in care am iesit din magazin, scoatem masca din spate catre fata si punem masca intr-o punguta pe care o avem pregatita in masina. Al doilea lucru pe care il facem este sa avem o solutie pentru dezinfectat la indemana si sa ne igienizam mainile. Daca am folosit masca doar cinci minute la primul magazin, o putem refolosi la urmatoarea oprire. Ar fi absurd sa schimbam masca la fiecare cinci minute”, a explicat Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase la Spitalul ”Matei Bals” din Bucuresti.
Surse: designboom.com, digi24.ro
Cititi si: Informatii noi despre vaccinul AstraZeneca