Putem spune că toamna s-a instalat deja pe meleagurile noastre, ceea ce înseamnă că și sezonul de cules mere a început. Astăzi, vă vom prezenta în acest material când culegem merele și cum le punem la păstrare pentru iarnă.
Ce soiuri de mere se cultivă la noi în țară?
Există foarte multe soiuri de mere în toată lumea. Ba chiar, există grupuri de mere care cuprind mai multe soiuri/variante care se diferențiază prin culoare, mărime și timp de coacere.
La noi în țară, cele mai cunoscute soiuri de mere sunt Jonathan, Golden Delicious, Red Delicious și Jonagold. Pe lângă acestea, mai sunt cultivate și soiurile Florina, Generos și Idared.
Când culegem merele?
Gustul merelor și rezistența lor pe timp de iarnă în locurile de depozitat depinde foarte mult de perioada în care culegem merele și de ustensilele pe care le folosim.
În general, merele se culeg începând cu luna septembrie, dar recolta poate să se prelungească până în luna octombrie. Trebuie să ținem cont în principal de factorii meteorologici înainte de a începe recolta meteo.
De exemplu, culegem merele atunci când vremea e bună, când coaja lor nu are urmă de rouă sau ploaie. Temperatura de afară nu trebuie să depășească 15 grade celsius.
Când culegem merele în funcție de soi?
Experții în pomicultură spun că prima dată trebuie culese soiurile mai dulci, apoi cele acrișoare. În general, momentul optim pentru cules merele e cu 10 zile înainte de a ajunge la maturitatea fiziologică.
Totuși, în funcție de soiul mărului, acestea au perioade diferite în care sunt culese.
De exemplu, merele de vară precum soiul Romus (1,2,3) ating momentul optim de culegere în lunile iulie sau august.
Pe de cealaltă parte, merele tomnatice, precum Golden Delicious, vor fi culese la sfârșitul lunii septembrie sau chiar mijlocul lunii octombrie. Golden Delicious e un soi de mere care se coc târziu, fiind mere de iarnă. Acestea sunt culese la mijlocul lunii octombrie.
Prima dată se culeg soiurile mai dulci, după care urmează cele acrișoare; Atunci când sunt coapte, merele se desprind cu ușurință de pe creangă, necesitând o
Când știm că mărul este copt?
În general, cel mai ușor de a afla dacă un măr este copt este să verificăm dacă mărul se desprinde ușor de pe creangă, cu o simplă rotire în jurul codiței.
Merele trebuie culese manual, nu trebuie să scuturăm pomul. Sunt multe soiuri de mere care au o coajă mult mai subțire decât altele și sunt mult mai sensibile la lovituri.
Cum punem la păstrare merele pentru iarnă?
Factorii cei mai importanți pentru ca merele să reziste cât mai mult pe timpul iernii țin atât de mediul în care le ținem, cât și de felul în care arată mărul atunci când e cules. Un măr lovit sau cu urme de insecte nu va rezista mult, ba chiar va îmbolnăvi toate celelalte mere din lada în care e pus.
Poți transforma aceste mere în suc, sau poți să le folosești la o prăjitură sau o plăcintă delicioasă cu mere.
Pentru a citi câteva rețete de plăcintă cu mere, click aici.
După ce am cules merele, nu le spălăm, și nu le ștergem. Ceara de pe coajă protejează fructul de boli. De multe ori este folosită chiar grăsimea sau ceara topită pentru a proteja merele de diferiți dăunători.
Cea mai bună metodă pentru a păstra merele este să le învelim in hârtie. Dacă învelim fiecare măr în hârtie scăpăm de riscul îmbolnăvirii tuturor merelor dacă unul din ele se strică.
Acestea vor fi apoi așezate în lăzi uscate, cu codița în sus.În loc de hârtie se pot folosi și paie. Temperatura din locul în care depozităm merele trebuie să fie cât mai scăzută și cu o umiditate mare.
Acum că știi când și cum se culeg merele, spor la treabă!
Surse: nhr.ro, pestre.ro, cumsa.ro, paradisverde.ro