Îngrijirea curților necesită multe cunoștințe. Deși multe subiecte de îngrijire a grădinii se discută în detaliu, nu s-a scris prea mult despre subiectul când trebuie să scarificați un gazon sau o peluză.
Și având în vedere că este o procedură complicată, cu atât mai mult când este influențat de vremea de toamnă, cel mai bine este făcută de un grădinar profesionist cu un scarificator agricol. De aceea am decis că cel mai bine ar fi să ne prezentăm opinia pe această temă.
De ce ar trebui să vă scarificați gazonul?
Scarificarea trebuie efectuată cel puțin o dată pe an, pentru a îndepărta orice materie organică formată în jurul bazei gazonului. De asemenea, utilizarea unui scarificator agricol ajută la ordonarea oricărei creșteri laterale ciudate.
Pentru cei dintre dvs. care nu știu, stratul superior al gazonului dvs. constă din frunze în descompunere și alte materiale vegetale. Dacă nu se urmărește în timp util, acesta se usucă, se îngroașă și creează o barieră prin care umezeala și substanțele nutritive trec cu greu. Iar acest lucru duce la sufocarea peluzei la nivel local. Astfel, scarificarea trebuie efectuată cu un scarificator agricol, pentru a îndepărta straturile groase.
Când este cel mai bun moment pentru a scarifica o peluză?
Scarificarea o dată sau de două ori pe an depinde de starea gazonului dvs. și de rezultatul dorit. În funcție de dimensiunea zonei dvs., puteți decide dacă o faceți cu scule manuale sau ar fi mai bine să utilizați o mașină profesională. Pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile, puteți ajuta procesul fertilizându-vă gazonul ulterior, pentru o recuperare puternică.
În timpul sezonului de creștere, iarba poate să revină la o stare chiar mai bună decât înainte. Momentul perfect pentru scarificare are condiții meteorologice specifice pe care trebuie să le aveți în vedere – nu prea rece, prea cald, nici prea uscat. Trebuie să vă programați tratamentul în consecință, deoarece utilizarea unui scarificator agricol vă va lăsa solul expus și vulnerabil la creșterea buruienilor și a altor semințe nedorite.
Scarificarea ușoară se poate face primăvara, în jurul lunii aprilie, când se încălzește. În primăvară, rata de creștere și recuperare a gazonului și a tuturor plantelor dvs. este cea mai mare. Dacă vă pierdeți șansa în aprilie, o altă oportunitate bună pentru scarificarea ușoară ar fi începutul toamnei – sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Este extrem de important să nu întârziați mai mult, înainte ca temperaturile să scadă prea mult.
Greșeli de scarificare pe care să le evitați
Deși este posibil din punct de vedere tehnic să utilizați un scarificator agricol pe gazonul dvs. în ploaie, acest lucru nu este recomandat. Deoarece mașinile și uneltele dvs. se vor murdări foarte mult și probabil că nu veți face o treabă la fel de bună în comparație cu când iarba este uscată. Deci, este mai bine să așteptați să treacă ploaia și să încercați gazonul, înainte de a începe să vă scarificați.
Scarificarea în timpul nepotrivit al anului poate anula toată munca grea pe care ați depus-o în grădină. Și făcând acest lucru în afara sezonului, gazonul dvs. fie nu se va recupera deloc, fie vă puteți confrunta cu mai multe probleme. Așadar, este extrem de important să nu fiți pregătiți doar cu tratamentul prealabil și procedura în sine, ci și să știți când să o faceți.
- Octombrie – Adesea considerată cea mai bună lună pentru a vă scarifica peluza, de fapt este destul de târziu. Temperaturile scad și creșterea gazonului începe să încetinească. Vremea umedă combinată cu frigul creează adesea pete mari de sol gol, care abia se recuperează.
- Scarificarea în timpul iernii – Acest lucru trebuie evitat cu orice preț! Lunile din noiembrie până în februarie sunt foarte reci și vă puteți ucide iarba complet dacă încercați orice fel de scarificare în acea perioadă. Iarba nu mai crește și rămâne latentă. Expunerea solului la vremea rea poate face ca acesta să sufere din cauza înghețului și poate fi invadat de mușchi și buruieni nedorite.
- Vara – lunile iunie, iulie și august sunt întotdeauna prea fierbinți și prea uscate. Seceta încetinește recuperarea ierbii și orice tratament care este prea invaziv, deoarece deschiderea solului îl va lăsa vulnerabil doar la căldură. Gazonul dvs. va arăta urât, uscat și șansa de a vă salva iarba este foarte scăzută.