Gutuia este printre ultimele fructe care sunt culese toamna. Sunt fructe care rezistă la temperaturi scăzute, aproape de îngheț. De asemenea, temperaturile scăzute îi îmbunătățesc gustul și parfumul. Însă când se culeg gutuile?
Îți vom prezenta câteva informații legate de gutui, perioada în care pot fi culese, cum se păstrează și beneficiile acestora.
Ce este gutuiul?
Gutuiul este unicul membru din genul Cydonia. E un arbore fructifer de mărime medie, înrudit cu mărul și părul, originar din regiunea Caucazului.
Fructul este diform și acoperit cu puf, având culoarea galbenă la maturitate. În general, gutuile se consumă gătite, fiind printre primele fructe care au apărut vreodata în rețetele culinare.
Se pot consuma și crude, însă trebuie să mai fie lăsate câteva zile după ce sunt culese pentru a ajunge la maturare. Cantitatea mare de fibre alimentare face gutuia dificil de mușcat.
Este un fruct care aduce multe beneficii sănătății noastre: previne bolile cardiovasculare, menținând sub control nivelul de colesterol și zahăr din sânge și întărește imunitatea. De asemenea, are multe beneficii pentru ten.
Când se culeg gutuile?
Fiind un fruct care se coace mult mai târziu, culesul lor poate începe în septembrie și poate continua chiar până în luna noiembrie.
Totuși, perioada de cules poate să difere în funcție de soiul gutuiului. Fructele se culeg manual, nu se scutură pomul, pentru a evita lovirea fructelor.
Trebuie să menționăm și faptul că nu trebuie să tăiem sau să rupem vârfurile ramurilor de gutui, deoarece acesta nu va mai rodi în anul următor. Rupând vârfurile ramurilor, distrugem mugurii de rod.
Când se culeg gutuile în funcție de soi
Putem face distincție între soiurile de gutui în două feluri: după formă (de măr sau pară) sau după perioada de recoltare.
În funcție de perioada de recoltare, gutuile se împart în trei categorii: soiurile timpurii, soiurile mijlocii și soiurile târzii.
Soiurile timpurii se culeg între 1-15 septembrie și soiurile mijlocii între 15 septembrie – 15 octombrie. Soiurile târzii se pot culege începând cu 15 octombrie și până la începutul lunii noiembrie.
Există zece soiuri diferite de gutui.
- Gutui Aurii: soi mijlociu, originar din România. Se coace în perioada 15 septembrie – 15 octombrie. Are un fruct mare, cu formă asemănătoare cu para. Se păstrează 2-3 luni;
- Gutui Moldovenești: soi mijlociu, originar din România. Se coace la începutul lunii octombrie. Are forma sferică, turtită. Se păstrează 3-4 luni;
- Gutui Aromate: tot un soi mijlociu, originar din România. Au formă de pară și pot fi păstrate 3-4 luni;
- Gutui de Huși: soi mijlociu/mijlociu târziu. Se coace după 15 octombrie și are o formă de măr. Se pot păstra aproximativ 4 luni;
- Gutui de Constantinopol: soi mijlociul, de origine turcească. Se coace la începutul lunii octombrie și are o formă sferică, turtită. Pot fi păstrate aproximativ două luni.
- Gutui de Portugalia: soi mijlociu-târziu, se coace în luna octombrie și are formă de pară. Se pot depozita circa 4 luni;
- Gutui Champion: originar din S.U.A, Champion este un soi mijlociu-târziu. Se coace în octombrie. Fructele sunt mari, cu formă de pară și pot fi depozitate 3 luni;
- Gutui de Leskovatz: soi mijlociu-târziu, originar din Serbia, se coace în luna octombrie. Fructul este mare și are o formă sferic-turtită. Pot fi păstrate 4 luni;
- Gutui de Bereczki: soi originar din Ungaria, mijlociu-târziu, care se coace în octombrie. Fructele sunt foarte mari și se păstrează aproximativ 3-4 luni;
- Gutui Adonia: soi mijlociu cu formă de pară. Se coace la sfârșitul lunii septembrie și se păstrează aproximativ 3 luni.
Cum ne dăm seama că o gutuie e coaptă
Sunt câțiva factori care ne pot arăta dacă gutuile sunt coapte sau nu. O gutuie coaptă poate fi ușor culeasă de pe ramură.
Un alt factor care ne ajută este culoarea. Gutuile trebuie să aibă o culoare galbenă atunci când sunt coapte. Dacă o gutuie e încă verde, aceasta nu este coaptă.
Ne mai putem da seama când se culeg gutuile în funcție de mirosul pe care acestea îl au. Dacă mirosul este puternic și aromat, atunci gutuile pot fi culese.
Un alt mod prin care ne putem da seama cu ușurință dacă gutuile sunt coapte este după puful ce acoperă coaja. Dacă putem îndepărta cu ușurință puful de pe coajă, acesta este un semn clar că fructul este copt.
Dacă culegem gutuia înainte de a fi complet coaptă, puful va rămâne pe coajă și nu va mai putea fi îndepărtat decât cu coajă cu tot. În felul acesta se pierd multe din vitaminele existente în coaja gutuii.
Când se culeg gutuile. Depozitarea fructelor.
În ciuda faptului că sunt niște fructe cu o pulpă foarte tare, gutuile nu rezistă foarte mult.
Așa cum am prezentat mai sus, majoritatea soiurilor de gutui rezistă aproximativ trei luni.
Trebuie păstrate la loc răcoros, în lădițe. Pot fi ținute și în frigider, împachetate în hârtie.
La supramaturare, pulpa fructelor devine maronie și își pierde suculența.
Din acel moment, acestea nu se mai pot consuma nici crude, nici gătite.
Din gutui se poate face jeleu, gemuri sau compot. Se poate folosi și la prăjituri sau atunci când gătim carnea, deoarece ajută la frăgezirea acesteia.
Voi cum folosiți gutuile?