FOTO: couleur/Pixabay.com
Pomii fructiferi se plantează toamna, în luna octombrie, când au căzut frunzele copacilor sau în primăvară, când încep să se umfle mugurii. Primăvara, poți planta în luni și martie, însă trebuie să fii atenti să nu o faci înainte să înceapă perioada vegetației, pentru că există riscul să nu se prindă puieții.
Dacă ai cumpărat copăcei mai devreme și trebuie să amâni plantarea, din diverse motive, trebuie să-i ții la rece și să ai grijă să nu înmugurească pentru că nu se vor mai prinde. De asemenea, temperatura nu trebuie să fie sub 5 grade, iar solul să nu înghețe.
Alegerea terenului pe care urmează să plantezi pomii fructiferi este foarte important. De exemplu, dacă ai un plan pentru plantare pruni, trebuie să știi spre deosebire de alți pomi fructiferi, acesta se cultivă pe o varietate destul de mare de altitudini și tipuri de sol. Nici la lumină nu este pretențios, iar în ceea ce privește variațiile de temperatură, mugurii florali rezistă până la -31 de grade Celsius.
Soiuri care se cultivă în România
În schimb, dacă te gândești la plantare par, trebuie să ai în vedere că acești pomi au nevoie de mai multă lumină, iar în zonă să fie temperaturi ridicate. La noi în țară se cultivă în principal soiuri precum Conference, Williams, Passe Crassane sau Red Bartlett. Există și soiuri românești foarte populare, precum Monica, Daciana sau Haydeea.
Se recomandă să fie săpate gropile pentru puieți chiar cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte de plantare. Potrivit experților, astfel, pământul se aerează în zona respectivă, se sterilizează, se activează microflora solului și sunt reduse riscurile de exista ulterior un atac al unor dăunători sau boli. Gropile trebuie să aibă o adâncime de 70 – 80 de centimetri și un diametru de cel puțin 1 metru.
Trebuie să fii atent și la rădăcini. Acestea trebuie scurtate cu 1-2 centimetri, iar cele uscate tăiate de la bază. Prin această operațiune se stimulează creșterea.
Mai există o operațiune importantă care se numește mocirlire. Presupune scufundarea rădăcinilor copacilor, în mod repetat, înainte de fi pus în groapa săpată, într-un amestec de compost pământ și apă. Prin acest procedeu este stimulată vindecarea rănilor rădăcinilor și creșterea unora noi în locul celor care au fost fasonate.
Înainte ca amestecul din urma mocirlirii să se usuce pe rădăcini, se trece la planatare. Mare grijă, dacă rădăcina nu încape, mai bine mai sapi, nu o îngrămădi în groapă, trebuie să stea lejer. După ce pui pământul, tasează ușor ca substanțele nutritive să ajungă cât mai ușor la rădăcini. La final udă copacul la bază, însă ai grijă să nu foarte multă apă.