Nu mai putin de 35 de mari companii si institutii academice din intreaga lume au intrat un cursa pentru vaccinul care sa scape omenirea de coronavirus. Este un proces de durata, atrag atentia imunologii de talie mondiala.
In Statele Unite, presedintele Donald Trump face presiuni ca un vaccin impotriva coronaviruslui sa fie gata pana in noiembrie. Atunci sunt programate alegerile prezidentiale si liderul de la Casa Alba vrea sa obtina un nou mandat.
Oamenii de stiinta avertizeaza, insa, ca Trump da dovada de ignoranta si face mai mult rau anuntand acest termen-limita. Crearea, testarea, aprobarea, fabricarea si distribuirea unui vaccin sunt etape ale caror durate nu pot depinde de vointa unui politician.
18 luni, in cel mai bun caz
De obicei, pentru a crea si distribui un vaccin de la zero este nevoie de o perioada cuprinsa intre doi si cinci ani. Totusi, in conditiile unei mobilizari globale, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avansat un termen de 18 luni.
„La fel ca majoritatea expertilor in vaccinuri, nici eu nu cred ca acest vaccin contra coronavirusului va fi gata in mai putin de 18 luni”, spune si Annelies Wilder-Smith. Ea este profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine si s-a specializat in infectii de data recenta.
Spalatul pe maini ramane principala „arma”
Dintre cele 35 de companii si institutii academice, cea mai avansata este Moderna, o firma din Boston care in curand va incepe testarea vaccinului pe celule umane.
Cu toate acestea, concluzia este una singura. Numarul cazurilor de infectare cu coronavirus va atinge un nivel maxim si apoi va intra pe o panta descendenta inainte ca vaccinul sa fie gata. O spune Annelies Wilder-Smith.
Ce ramane de facut pana atunci? Sa limitam raspandirea coronavirusului, respectand regulile de igiena si de distantare sociala.
Ce se intampla la Timisoara
In Romania, medicul Virgil Paunescu insista asupra faptului ca expertii de la institutul OncoGen, pe care il conduce, au sintetizat un vaccin impotriva coronavirusului.
Virgil Paunescu a facut aceste precizari dupa ce, in ultimele zile, a fost acuzat de raspandire de informatii false. „Sa clarificam odata si pentru totdeauna subiectul vaccinului. La Institutul OncoGen, Timisoara, AVEM VACCINUL impotriva virusului Covid-19. Stiintific, asa este corect sa il numim: vaccin in testare pe celule umane”, a scris, pe Facebook, medicul.
Surse: The Guardian, Vox.com.
Cititi si: Leac pentru coronavirus? Un medic francez sustine ca l-a gasit