Coronavirusul a luat peste 227.000 de vieti pana la sfarsitul lui aprilie. Nu exista inca un medicament suta la suta eficient impotriva COVID-19. Sunt testate, insa, mai mult de 150 si primele rezultate clare sunt asteptate in cateva luni, potrivit BBC.
Sunt, in general, medicamente aflate deja pe piata si acum este testata eficienta lor contra coronavirusului. Specialistii spun ca eforturile se concentreaza pe trei mari directia, prima vizand antiviralele, care afecteaza capacitatea coronaviruslui de a invada organismul.
In al doilea rand, sunt testate medicamentele care calmeaza sistemul imunitar. Se stie ca starea pacientilor se agraveaza cand sistemul imunitar reactioneaza excesiv si produce daune colaterale.
In alt treilea rand, oamenii de stiinta au nevoie de anticorpi din sangele celor care s-au vindecat deja de boala. Saptamana aceasta, a demarat si in Romania procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacientilor infectati cu noul coronavirus.
Ministerul Sanatatii incurajeaza donarea voluntara de sange si produse de sange si prin toate actiunile intreprinse urmareste sa imbunatateasca modul de donare in randul populatiei, in beneficiul pacientilor.
Redemsivirul da rezultate
Redemsivirul, un antiviral folosit pentru a trata ebola, a dat rezulate incurajatoare pana acum. Testele efectuate pe 1.063 de persoane arata ca durata simptomelor la bolnavii de coronavirus scade de la 15 la 11 zile. In SUA, expertii in sanatate publica au stabilit ca redemsivirul are un efect pozitiv si reduce perioada de recuperare a pacientilor.
Cu toate acestea, redemsivirul nu impiedica decesele in cazul celor aflati in stare foarte grava, asa ca eforturile pentru gasirea unui leac la coronavirus continua. Au fost testate si medicamente folosite in tratarea HIV, dar rezultatele sunt dezamagitoare.
Hidroxiclorochina, luata in calcul
Medicii din SUA au reusit sa vindece 91% dintre cei 2.333 de pacienti cu coronavirus tratati, folosind hidroxiclorochina. Este un medicament utilizat, de obicei, pentru tratarea malariei.
Intr-o scrisoare catre guvernatorul statului american Arizona, Doug Ducey, asociatia profesionala a medicilor americani ii cere acestuia sa introduca hidroxiclorochina in schema de tratatment a persoanelor infectate cu coronavirus. Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca eficienta hidroxiclorochinei in tratarea COVID-19 nu este sustinuta de dovezi stiintifice clare.
In aceste conditii, un medicament care sa trateze cu succes coronavirusului ar putea fi gasit, in cel mai bun caz, peste cateva luni, concluzioneaza jurnalistii de la BBC.
Cititi si: Tara lovita de al doilea val de coronavirus