Caponata siciliană este într-adevăr un preparat emblematic al bucătăriei siciliene, o combinație delicioasă de legume, în special vinete, gătite într-un sos dulce-acrișor pe bază de roșii. Deși varianta de bază include vinete, ceapă, țelină, măsline și capere, această rețetă are multe variante în funcție de regiune. Iată cum se prepară caponata siciliană și de ce aveți nevoie!
Caponata siciliană – un deliciu culinar al toamnei
Caponata siciliană este un preparat perfect pentru toamnă, când legumele proaspete sunt încă din abundență. Poate fi servită ca aperitiv, garnitură sau chiar fel principal, fiind extrem de versatilă. Se poate consuma atât caldă, cât și rece.
Ingrediente:
- 3 vinete mari
- 5 roșii mari decojite și pasate
- 1 ceapă mare
- 2 tije de țelină
- 50 g de măsline negre sau verzi
- ulei de măsline
- Ulei de floarea soarelui pentru prăjit
- Sare
- Piper
- Oțet din vin
- Semințe de pin.
Mod simplu de preparare:
Caponata siciliană poate fi pregătită și păstrată pentru iarnă, folosind vinete sau alte legume conservate la borcan. În acest fel, poți avea mereu la îndemână acest preparat gustos și sănătos chiar și în sezonul rece. Iată cum se poate face acest lucru:
Prima dată, vinetele se decojesc, se spală și se taie rondele care se presară cu sare grunjoasă. Dacă este nevoie, se curăță semințele cu vârful cuțitului. Se lasă 30 de minute să se scurgă zeama amară, apoi se spală sub jet de apă rece și se lasă să se zvinte. Se taie cuburi mari și se prăjesc 2 – 3 minute în baie de ulei.
Țelina se fierbe în câteva clocote, apoi se lasă să se răcească și se taie cubulețe. Ceapa se mărunțește și se călește în ulei de floarea soarelui până devine ușor aurie, apoi se adaugă țelina și se lasă totul la prăjit câteva minute.
Se adaugă măslinele tăiate rondele și se mai lasă câteva minute la foc domol. Se adaugă roșiile pasate și un strop de zahăr, apoi 2 – 3 linguri de oțet și 2 linguri de ulei de măsline. Se lasă totul la fiert la foc domol câteva minute, apoi se adaugă vinetele prăjite.
Se potrivește gustul de sare și se adaugă câteva frunze de busuioc proaspăt. Puteți adăuga semințe de pin care se coc separat într-o tigaie. Poftă bună!
Sursa foto: captură video