Când spunem șezlong gândurile ne zboară imediat la vară, concediu, nisip, mare, litoral. Normal, de ani de zile, plajele noastre sunt pline de locuri ocupate de șezlonguri fie ele simple, acoperite cu perne de buret sau cele mai sofisticate, cu baldachin. Dar acest obiect de mobilier este unul dintre cele mai versatile, te ajută să te relaxezi pe balconul apartamentului, în grădina casei sau poate servi ca și pat pentru oaspeții tăi.
Vorbim, așadar, despre una dintre cele mai vechi ,,invenții” în materie de mobilier din istorie. Sunt reprezentări ale acestui articol încă din perioada Egiptului antic. Romanii sunt cei care l-au numit lectus triclinaris, mobilier destinat destinderii sau servirii mesei, șezând. Patul, acel lectus cubicularis, era ceva separat, de obicei în altă cameră. Mai târziu, francezii au dezvoltat ideea, banalul șezlong ajungând un ,,must have” în casele celor mai înstăriți dintre ei. Celebrul ,,recamier” este, de fapt, tot un șezlong realizat din materiale de cea mai bună calitate. În funcție de stilul lor, francezii mai aveau încă două tipuri, dar destinația era aceiași, un loc la îndemână care să-ți ofere câteva clipe sau ore de relaxare.
Ceva mai aproape de zilele noastre, întemeietorul psihanalizei, Freud, transformă șezlongul în ceva obligatoriu ca existență în cabinetul de lucru, locul unde clientul era instalat pentru terapie. Muzeul Freud din Londra păstrează încă celebrul șezlong la loc de cinste.
Prezentul înseamnă o dezvoltare explozivă a acestui obiect de mobilier. Realizat din materiale care pleacă de la plastic, trecând prin metal sau aluminiu, lemn natur sau startificat, bambus, ratan și până la combinații de materiale, un sezlong are aceiași destinație ca si loc de odihna si relaxare. Întâlnim diferite tipuri constructive, stabile, stil leagăn, pliabile sau fixe, cu sisteme de arcuri sau doar rigide, cu saltele sau doar cu un material textil, gonflabile, doar pentru utilizare în exterior sau interior ori universale, cu copertine parțiale sau totale, cu suporturi sau chiar măsuțe atașate. Evident, ținând cont de toate acestea, dacă dorești să achiziționezi un șezlong vei alege modelul în concordanță cu locul și spațiul în care îl vei utiliza cu predilecție. Iată câteva sugestii:
Șezlong Pliabil și Reglabil cu Tetiera pentru Grădină sau Terasă
Este un șezlong versatil, îl poți utiliza oriunde, la plajă, în grădină, pe balcon sau în casă. Rama este din metal ușor și plastix rezistent. Se fixează pe 3 poziții, jumătate de șezut, înclinat și culcat. Cântărește doar 4,7 kg iar pliat ocupă puțin spațiu putând fi depozitat ușor, în spații mici, inclusiv portbagajul mașinii. Complet întins are o lungime de 153 de cm.
Șezlong gonflabil Intex Mega Lounge
Universal, poate fi folosit atât la exterior, la plajă, pe marginea pisciniei, în grădină sau pe balcon ori în interior. Deși cu poziție unică este foarte confortabil, baza întărită și suprafața catifelată îi conferă stabilitate și plăcere în utilizare. Lungimea de 170 de cm este perfectă pentru toți. Evident, poate fi depozitat extrem de ușor, portabil oriunde și oricând. Are nevoie de o pompă pentru umflare.
Șezlong Teia din lemn, cu spătar reglabil
Construcție din lemn masiv, are o lungime generoasă de 212 cm deci poate fi lejer folosit ca și pat pentru o persoană. Lemnul este tratat împotriva apei, poate fi utilizat și la exterior însă nu este un model pe care să îl poți lua în deplasări. Cântărește 18 kg fapt ce spune totul despre durabilitatea sa. Spătarul poate fi reglat pe mai multe trepte.
Șezlong reglabil cu funcție de pat, Ego-Lucas, pentru terasă sau grădina
Șezlong din categoria ,,Premium” realizat din materiale de înaltă calitate pentru o durabilitate extinsă. Design modern, cu spătarul reglabil pe 4 poziții, perne incluse de 5 cm grosime. Rezistent la apă și raze ultraviolete. Cântărește 10,8 kg la o lungime de 195 de cm și o lățime de 64 de cm. Este foarte confortabil și poate fi utilizat atât pentru terasă sau piscină. Puteți să vă relaxați complet pe acest șezlong și, de ce nu, chiar să ațipiți.