Acest articol, realizat in colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro, este inclus în serialul casepractice.ro Piatra de temelie, o campanie în care prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si idei indraznete de locuinte si de amenajari interioare si exterioare.
„Nu exista o cifra concreta aici, ea depinzand de necesitatile fiecaruia. In primul rand, depinde de amplasare, daca beneficiarului ii convine zona. Apoi, trebuie tinut cont de faptul ca in oras sunt destul de multe constrangeri: terenul poate fi intr-o zona protejata unde pot fi destul de multe probleme de alipire la calcan, de vecinatati, ceea ce implica foarte multe autorizatii si atunci treaba se complica foarte mult. Situatia este insa diferita in zonele de parcelare unde cladirile sunt mai rarefiate si unde nu sunt constrangeri atat de mari. Dar, in principiu, un arhitect bun ar trebui sa se muleze pe orice teren si sa poata scoate din el ceva. Dar din nou, totul depinde de alegerea beneficiarului. Eu am, de exemplu, un client acum care vrea sa reconstruiasca intr-o zona protejata. El nu vrea sa renunte la respectivul teren si vrea sa construiasca acolo. Are insa o gramada de probleme pentru ca terenul este ideal ca pozitie, dar nu si din perspectiva procesului de constructie in sine”, ne-a declarat interlocutorul.
Dincolo de preferintele unui viitor proprietar, am insistat pentru niste cifre orientative. „In principiu, este nevoie, din punctul meu de vedere, de o deschidere de minim 12-15 metri ca sa se poata construi ceva decent. Exista insa solutii si pentru un teren mai ingust, pana in 10 metri. Daca reglementarile de urbanism locale permit, se poate cupla la calcan, dar atunci lumina patrunde doar pe 2 sau 3 laturi”, a subliniat Bogdan Patras.
Cat priveste suprafata, exista si aici o limita inferioara sub care nu se poate cobori, a precizat acesta. „In orice caz, un teren nu este construibil sub 150 de metri patrati. Situatia aceasta este des intalnita in mediul urban unde avem terenuri mici. Deci de la 150 de mp in sus pana la, sa zicem, 200-250, se poate construi, dar cu foarte multe constrangeri, asa cum am zis. In schimb, cand vorbim de la 250-350 de mp in sus, vorbim despre un teren pe care se poate construi lejer, in conditiile in care avem si o deschidere suficienta”, a adaugat el.
Suprafata ideala pentru constructia unei case – atentie si la sol
Despre ce constrangeri este vorba? „Vorbim despre constrangerile legale date de reglementarile urbanistice locale specifice fiecarei zone. In cazul in care este nevoie de alipire la calcan, daca exista o cladire invecinata, atunci procesul este mult mai complicat, in sensul ca este nevoie de o expertizare a cladiri invecinate, se poate ajunge uneori si la subzidire sau alte metode astfel incat noua cladire sa se poata cupla la calcan. Aceste lucruri cresc in final costul constructiei. Pe de alta parte, creeaza si un disconfort beneficiarului pentru ca poate avea 1-2-3 calcane si atunci nu pot fi amplasate ferestre pe aceste laturi, ceea ce inseamna acces restrans la lumina naturala. In zonele aglomerate, avem si disconfortul dat de vecinatati, pentru ca exista riscul constructiei unei cladiri mai inalte care sa il afecteze pe vecin din aceeasi perspectiva. In consecinta, un teren construibil in mod decent ar trebui sa porneasca de la 300-350 de metri patrati”, ne-a mai spus arhitectul.
I-am cerut, la final, sa ne prezinte si criteriile de selectie a unui teren pe care va fi construita o casa. „Trebuie luata in calcul orientarea fata de punctele cardinale pentru ca este importanta pozitionarea terenului din aceasta perspectiva. De exemplu, daca avem fatada principala spre nord, este un dezavantaj destul de mare. Apoi vorbim despre natura terenului de fundare. Trebuie facut un studiu geotehnic al terenului pentru ca beneficiarul sa fie convins sa nu este un teren cu probleme. Am intalnit astfel de cazuri, in care panza freatica era foarte ridicata, la circa 90 de cm de suprafata terenului, ceea ce ridica mari probleme de fundare si necesita tehnologii speciale”, a explicat Bogdan Patras.
„De asemenea, terenul poate fi in zona de protectie a unei magistrale de termoficare sau a unei conducte de gaze, dau un exemplu, si atunci o buna parte din teren nu este construibil. Am intalnit situatii in care o conducta traversa terenul in diagonala si nu mai ramanea loc de constructie deloc. Proprietarul nu a stiut si cand a cerut avizul s-a lovit de aceasta realitate. Sau am avut de-a face cu terenuri din zona de protectie a unui lac sau a unui monument istoric, iarasi nu se poate construi pe ele. Bine ar fi ca un beneficiar, inainte de a cumpara un teren, sa se consulte cu un arhitect sau mai multi si acestia sa il indrume si la alegerea terenului. Nu in ultimul rand, accesul la utilitati, cale de acces si tot ceea ce inseamna infrastructura urbana – retea de apa, gaz si energie electrica, lipsa lor necesitand apoi investitii foarte mari”, a conchis specialistul.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: