FOTO: H. Raab/Wikimedia Commons
Cei care își construiesc o casă sau se gândesc să facă o renovare, trebuie să ia în calcul montarea unui sistem de încălzire prin pardoseală.
Pe înțelesul tuturor, acest sistem constă în amplasarea unor țevi sub pardoseală, prin care circulă agentul termic. Astfel, căldura este distribuită în mod uniform în întreaga încăpere, față de un radiator sau calorifer care distribuie căldura în jurul său.
Unul dintre principalele avantaje ale sistemului de încălzire prin pardoseală este eficiența energetică. Acesta utilizează o cantitate mai mică de energie pentru a încălzi o încăpere în comparație cu alte sisteme de încălzire.
Agentul termic este încălzit la o temperatură mai scăzută, la aproximativ 50 de grade Celsius, în timp ce sistemele clasice încălzesc apa până la 60 de grade Celsius sau chiar mai mult.
Încălzirea prin pardoseală ajută la reducerea umidității din încăpere, ceea ce poate preveni dezvoltarea mucegaiului și a altor agenți patogeni.
Un sistem ”invizibil”
Un alt avantaj îl reprezintă economisirea spațiului, pentru că e un sistem „invizibil”. Mai exact, instalațiile sunt ascunse.
De obicei, în jurul sau în dreptul unui calorifer nu se pune nimic pentru a nu bloca căldura sau din motive de estetică.
Prin urmare, sistemul de încălzire prin pardoseală este o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să își păstreze aspectul modern și minimalist al casei. Acesta nu necesită radiatoare sau alte dispozitive inestetice care să fie amplasate în încăpere, astfel încât podeaua poate fi utilizată în întregime.
Înainte să cumperi toate cele necesare pentru a monta un astfel de sistem sau ca să-ți faci un calcul corect, ar fi bine să ceri consilierea unui specialist în domeniu. Astfel, poți afla, de exemplu, de ce ai nevoie de banda perimetrala, ce tip de țevi trebuie sa alegi sau tipul de adeziv polistiren, în caz că ai nevoie.