Suntem foarte atenti cand alegem restaurantul la care mancam. Ne intrebam prietenii, citim recenzii si, mai ales, studiem cu atentie aspectul localului. Insa la fel de atenti trebuie sa fim si in privinta bucatariei noastre. Desi nu sunt vizibili cu ochiul liber, exista mari sanse sa gasesti germeni in bucataria ta, in locuri in care nu te-ai fi asteptat niciodata. Mai jos, vedem care sunt cele mai murdare locuri din bucataria ta:
Care sunt cele mai murdare locuri din bucataria ta. Iata ce trebuie sa cureti zilnic
Blatul de bucatarie
Vii obosit de la serviciu si primul lucru pe care il faci este sa pui cheile de la masina sau de la casa pe blatul din bucatarie. Vorbesti la telefon, iti notezi cateva lucruri in agenda si la sfarsitul conversatiei, pui atat telefonul, cat si agenda si pixul, poate chiar si laptopul pe blatul din bucatarie, cateva minute, cat timp bei un pahar cu apa sau povestesti cu ceilalti membri ai familiei. Iar lista poate continua la nesfarsit. Avand in vedere cate lucruri punem, zilnic, pe blatul din bucatarie, acesta trebuie sters si dezinfectat in fiecare zi. Cu toate acestea, asigura-te ca nu folosesti acelasi burete pentru mai multe suprafete deoarece acest lucru duce la o contaminare incrucisata. Pe aceeasi tema, afla cum cureti grasimea din bucatarie.
Prosoapele de bucatarie
In ceea ce priveste prosoapele de bucatarie, nu este recomandat sa folosesti unele din material textil deoarece atunci cand materialul se umezeste si se murdareste, devine un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, microbilor si chiar sporilor de mucegai. Cu toate acestea, daca iti doresti sa folosesti un prosop din material textil, este indicat sa il speli zilnic sau la cel mult doua zile, la o temperatura de 90 grade Celsius.
Buretele de vase
Dupa ce il folosesti, spala bine buretele de vase, pentru a elimina din textura sa toate resturile alimentare. Recomandat ar fi sa-l tii cateva minute in apa clocotita, deoarece temperatura inalta omoara microbii si bacteriile care se dezvolta pe suprafata sa. O data la doua saptamani, buretele pentru spalat vase se schimba cu unul nou. In caz contrar, risti sa contaminezi farfuriile, tacamurile sau oalele si sa te imbolnavesti.
Tocatoarele
Pentru ca foarte multe alimente sunt pregatite pe tocatoare, acestea trebuie spalate dupa fiecare utilizare. Un studiu realizat de Universitatea Drexel arata ca 23% dintre tocatoarele studiate au avut urme vizibile de murdarie, iar 76% dintre ele au prezentat mai multe crapaturi, locuri in care bacteriile se pot ascunde cu usurinta.
Chiuveta
Ai fi surprins sa afli cat de murdara este chiuveta ta. Desi folosesti zilnic apa si detergent de vase pentru a spala tacamurile si farfuriile, acest lucru nu este suficient pentru a curata si chiuveta. Oamenii de stiinta au testat probele adunate din chiuvetele oamenilor, iar rezultatul este alarmant: in 44% dintre bucatarii s-au descoperit bacterii, iar in 15% dintre acestea cercetatorii au admis ca bacteria descoperita este E. Coli. Asadar, specialistii recomanda folosirea zilnica a produselor speciale pentru curatarea chiuvetei. Aceeasi regula se aplica si cazul frigiderului – doar pentru ca nu vedem murdaria, nu inseamna ca nu este acolo. Astfel, este indicat sa cureti frigiderul saptamanal, folosind produse dedicate.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: