Ventilatia casei este esentiala pentru o viata sanatoasa. Aceasta poate sa fie realizata natural, prin deschiderea geamurilor sau poate sa fie realizata mecanic, cu ajutorul unor dispozitive precum aparatele de aer conditionat, hotele sau sistemele de ventilatie complexe, cu recuperare de caldura.
Ventilatia naturala are marele avantaj de a fi gratuita, insa prezinta o serie de dezavanataje:
- poate sa scada gradul de confort termic din locuinta, aducand vara caldura si iarna racoare odata cu deschiderea geamului;
- poate aduce poluantii atmosferici in interior;
Ventilatia mecanica este mult mai potrivita, insa in functie de aparatul folosit, poate sa necesite igienizare destul de complexa si poate genera costuri mai mari.
In ultimii ani insa, au devenit din ce in ce mai populare sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura. Centralizate sau descentralizate, acestea asigura o multime de avantaje:
- ofera un climat sanatos, filtrand aerul exterior impotriva poluantilor si a prafului. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, una dintre cele mai importante surse de imbolnavire este aerul din interior. Petrecem peste 80% din timp in spatii inchise si de multe ori, acestea dezvolta mucegaiuri sau acumuleaza diverse elemente poluante. Printr-un sistem cu recuperator de caldura, climatul din incapere ajunge sa fie foarte sanatos;
- pastreaza temperatura din interior la o valoare confortabila. Prin ventilatia clasica, temperatura poate sa fie modificata decisiv de deschiderea geamurilor. Prin ventilatia cu recuperare de caldura, aceasta ramane constanta mereu;
- ajuta la economia de energie termica, ceea ce duce la economii substantiale de bani;
- elimina in permanenta poluantii din aer si nu lasa mucegaiurile, virusurile sau igrasia sa se dezvolte;
- pot sa creasca destul de mult valoarea locuintei pe piata.
Cat costa ventilarea cu recuperare de caldura?
Costul major generat de ventilatia cu recuperare de caldura este cel al achizitiei initiale. Un sistem bun poate sa coste cateva mii de lei, ceea ce reprezinta o investitie destul de serioasa. Ventilatoare de aerisire costă de la 950 lei pentru un sistem descentralizat cu recuperator de caldura ceramica.
Pe baza lucrarilor de pana acum, costul unui sistem centralizat incepe de la 7.990 RON, iar un cost sistem ventilatie mediu pentru instalarea unui sistem de recuperare de caldura centralizata este de 13.100 de lei pentru intreaga casa. Costul sistem ventilatie include tubulaturi, accesorii dar fara cost de montare. Centrala ventilatie incepand de la 6.300 RON.
Ulterior insa, costul de exploatare este minim. Pentru un sistem de ventilatie descentralizat care are 4 ventilatoare Aerauliqua si 1 ventilator de baie Pulsar, costul de exploatare pentru intreaga casa este de 0.2 bani pe zi. Mai exact, ventilatoarele vor genera un consum de curent electric de doar 300wH / zi, ceea ce inseamna ca intr-un an de zile, ventilatia nu costa mai mult de 75 de lei.
Desi investitia initiala este destul de mare, costul mic de exploatare si economia de energie termica duc la o recuperare a acesteia in doar 4-5 ani.
Atunci cand alegi sa iti instalezi un sistem de ventilatie cu recuperator de caldura, trebuie sa ai in vedere ca pretul acestuia poate sa difere in functie de tipul de sistem ales (centralizat sau descentralizat) si in functie de cativa factori specifici casei tale:
- marimea locuintei. Cu cat spatiile ce trebuie sa fie ventilate sunt mai mari, cu atat costul unui kit de sistem de ventilatie este mai mare;
- numarul de puncte de intrare si de iesire de care are nevoie un sistem centralizat de ventilatie, pentru a genera confort termic;
- numarul de ventilatoare de aerisire folosite in casa;
- tipul unitatii. In functie de marimea unitatii, de producator si de tehnologiile pe care le inglobeaza, costul poate sa fie mai mare sau mai mic;
- dificultatea instalarii. Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura centralizata se va instala mai greu decat unul cu recuperare descentralizata, ceea ce inseamna costuri ceva mai mari;
Numarul de accesorii necesare pentru un confort cat mai mare.
Daca iti doresti un sistem de ventilatie de cea mai buna calitate, iti putem oferi un kit complet sistem de ventilatie pe care il poti personaliza in functie de nevoile casei tale. Atunci cand alegem produsele pentru un astfel de kit tinem cont de eficienta fiecarei componente in parte, de costuri si de alte detalii care pot contribui la doza de confort din interiorul locuintei tale.
In magazinul Altecovent poti gasi sisteme de ventilatie foarte eficiente, produse de branduri de renume precum Aerauliqa, Novingair, Komfovent, Marley, Leaf, inVENTer, Sevi160 sau Wafe.
Toti acesti producatori ofera kituri complete pe care le poti instala rapid la tine acasa. Uneori, alaturi de aceste kit-uri este posibil sa fie nevoie si de o serie de grilaje, fitinguri, filtre sau conducte care sa completeze intregul sistem.
Tocmai de aceea, este foarte important ca inainte de a comanda un sistem de ventilatie sa ne contactezi, deoarece iti vom recomanda produsul perfect pentru casa ta.
Unde si cum poate fi instalat un sistem de ventilatie cu recuperator de caldura?
Recomandarile pe care ti le vom face vor fi bazate pe o serie de detalii pe care ni le vei da. Daca ai o casa in constructie si ai suficient spatiu, iti vom recomanda un sistem de ventilatie centralizata. Este un sistem mai complex, care este foarte eficient. Acesta extrage aerul uzat din incaperi si aduce frecvent un aer proaspat.
Daca ai o casa gata construita, iti vom recomanda sisteme de ventilatie cu recuperator de caldura descentralizata. Acestea sunt mult mai usor de montat, montajul putand sa fie realizat chiar si in regim DIY.
In principiu, atat sistemele centralizate, cat si cele descentralizate, pot fi montate oriunde: in apartamente, in pensiuni, in cladiri de birouri, in case unifamiliale sau plurifamiliale. Pentru a monta un astfel de sistem vei avea nevoie de carotarea peretilor si de montarea unitatilor de ventilatie conform indicatiilor producatorului.
Desi pare atractiva instalarea in regimul DIY, iti recomandam sa apelezi la o echipa de profesionisti care sa proiecteze cat mai bine modul in care urmeaza sa fie instalat sistemul si sa iti ofere o instalare perfecta, fara erori. La Altecovent poti gasi o astfel de echipa de profesionisti, care iti va recomanda cele mai bune solutii in asa fel incat rezultatul sa fie unul perfect din punct de vedere al raportului calitate/pret.
De ce sa instalezi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura indiferent de costuri?
Poate ca pretul de cateva mii de lei te face sa amani instalarea unui astfel de sistem, ceea ce este de inteles. Totusi, este bine sa eviti amanarea si sa instalezi un astfel de sistem cat mai repede. Pe langa faptul ca toate costurile pot fi amortizate in doar 4 ani, ducand ulterior la economii financiare substantiale, investitia este una foarte importanta pentru sanatatea ta si a familiei tale.
Conform specialistilor, aerul din interiorul locuintelor este de 2 pana la 5 ori mai toxic decat aerul din afara. Acest lucru contribuie la dezvoltarea unor boli extrem de grave, cum ar fi cancerul. Conform OMS, 90% din toate cazurile de cancer sunt atribuite factorilor de mediu, asadar, este important ca mediul interior sa fie unul cat se poate de sanatos.
Chiar si atunci cand aerisesti des, daca locuiesti intr-un oras poluat, sansele unui mediu sanatos sunt minime. Printr-un sistem de ventilatie cu recuperator de caldura insa, aerul pe care il respiri in interior va deveni mult mai curat. Vor fi eliminate toxinele provocate de produsele de curatat, de mucegai sau igrasie si agentii poluanti din exterior vor fi tinuti la distanta. Riscul de a inhala radon, fum de tutun, mucegai sau gaze generate de incalzire va fi mult mai mic, asadar, riscul de imbolnavire va fi mult mai mic.
Sistemul de ventilatie cu recuperator de caldura nu este, asadar, doar o investitie in confortul termic din casa ta, ci o investitie in sanatatea ta si a familiei tale. Un sistem bun te va ajuta sa fii mai sanatos si sa economisesti o multime de bani.