Suntem în 2020 și tendințele actuale de design interior tind să fie din ce în ce mai interesante, motiv pentru care am decis să le studiem puțin și noi, mai în amănunt. Nu doar materialele și atenția la alegerea culorilor și cromaticii sunt importante în acest an, dar și compartimentarea spațiului precum și combinațiile de materiale și finisaje și mai ales iluminarea cât mai economică și prietenoasă cu mediul.
Iluminarea încăperilor
Pentru a ilumina cât mai bine o încăpere, ideal este să alegi becuri de tip led sau chiar panou led pentru care vei avea nevoie de mai multe garnituri, o-ring-uri din cauciuc și alte sisteme de prindere destul de ușor de instalat.
În mod indiscutabil, aceste sisteme de iluminare sunt mai practice decât cele din trecut dar și mai economice din punct de vedere al consumului de energie, așa că nu ai niciun motiv să nu le alegi.
Stilul și materialele
În 2020 sunt preferate materiale precum lemnul, piatra sau ratanul care tind să fie eco dar sunt apreciate și materiale naturale și organice precum obiectele din lut sau răchită, ori chiar piatră naturală, țesături de in și altele.
Pentru decorarea interioară cât mai modernă e recomandată o iluminare puternică și intensificată prin plasarea de oglinzi dar și utilizarea de materiale cât mai naturale .
Tendințele cromatice în 2020
Foarte important este ca atunci când decorezi o locuință sau o încăpere să acorzi destulă atenție și cromaticii. În acest an se poartă culori închise, profunde și saturate. Ideale sunt nuanțele catifelate de verde și albastru dar pot fi folosite și tonuri deschise de verde care se combină perfect cu albul.
Sfatul designerilor și specialiștilor de design interior pentru acest an este alegerea nuanțelor de verde și albastru pentru articolele textile dar și pentru tapițeriile din încăpere.
Împărțirea spațiului
Dacă în anii trecuți a fost foarte la modă termenul de ‘open space’, din acest an designerii și arhitecții au găsit o altă soluție, chiar mai interesantă: despărțirea prin pereți de sticlă transparentă a bucătăriei de living.
Acest tip de perete este inspirat din stilul industrial, cu structură metalică și sticlă clară și desigur marele avantaj este că nu permite trecerea mirosurilor între zona de zi și cea de bucătărie, dar asigură totodată și o izolare fonică minimă. Pereții despărțitori din sticlă pot fi folosiți la bucătărie dar și la cabina din baie de exemplu.