Carnea de porc s-a ieftinit cu aproximativ 30% fata de anul trecut si fermierii o vand cu 5,2 lei pe kilogram, spune presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi. Potrivit acestuia, „micul gospodar” o vinde la un pret cel putin dublu.
Ioan Ladosi sustine ca fermele merg pe pierdere anul acesta. „Se observa ca piata romaneasca este una paralela, avem o piata oficiala, cea a fermelor comerciale inregistrate sanitar – veterinar si avem piata porcilor din gospodariile populatiei. Dintotdeauna a existat o diferenta majora de pret intre cele doua piete”, adauga acesta.
„Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilitatii, avand in vedere ca vindem porcii in viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg. Pretul este cu 30% mai mic decat anul trecut in aceeasi perioada si cam tot cu 30% sub costul de productie. In acest moment mergem in pierdere”, afirma presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.
Piata „micului gosposar”, total necontrolata
Ladosi a facut o comparatie cu preturile cerute de micii gospodari. ” In contextul actual, pretul la poarta micii gospodarii este undeva intre 12 -14 lei pe kilogram in viu, mai mult decat dublu. Aceasta chestiune este foarte usor explicabila pentru ca micul gospodar intra direct in negociere cu consumatorul final. Eu pot sa inteleg si cresterea preturilor la gospodariile populatiei, avand in vedere scumpirea cerealelor din acest an, dar trebuie sa avem mare grija si sa cumparam porc sau carne de porc de acolo unde avem certitudinea ca exista o certificare sanitar-veterinara si nu ne punem viata in pericol”, a avertizat presedintele APCPR.
Producatorii romani nu pot controla pretul carnii
Producatorii romani de carne de porc nu controleaza sub nicio forma pretul carnii din magazine, pentru ca nu exista un contact direct cu cumparatorul final, iar puterea de negociere este extrem de limitata fata de retailer.
„Noi vindem porcii catre abatoare si procesare si ele mai departe. Noi nu avem contact direct cu cumparatorul final, cu clientul. Din pacate nu noi facem pretul de la raft, nu il controlam sub nicio forma, iar puterea noastra de negociere este extrem de limitata fata de retailer, pentru ca traim niste vremuri in care Europa – si mai ales Germania – are supraproductie”, explica Ioan Ladosi.
„In momentul in care vrem sa cerem ceva mai mult sa ajungem la limita supravietuirii ni se spune foarte clar si verde in fata: Nu-ti convine pretul meu aduc din Germania”, mai spune acesta.
Sursa: agerpres.ro
Cititi si: Cate calorii au salatele de la McDonald’s
Cititi si: 8 mituri despre oua. De ce nu trebuie sa le mai credeti