Cum ar fi sa vezi in fiecare zi un alt peisaj, mereu altceva? Asta s-a intrebat si arhitectul olandez Koen Olthuis si echipa sa de la Waterstudio, care au gasit ca solutie sa faca o flotila de apartamente.
Proiectul sau, care a fost denumit Citadela, propune apartamente care sa pluteasca pe apa. La aceste imobile se lucreaza de cativa ani, iar la finantarea proiectului participa si guvernul olandez.
In total e vorba de 180 de elemente modulare, iar in mijloc va exista un fel de curte interioara. Fiecare apartament va avea ferestre mari si o mica terasa. Primul bloc plutitor va avea 60 de apartamente.
Va fi construit pe un doc, pe un polder (n.r. nume dat de olandezi pentru o portiune joasa de uscat rupta din mare sau dintr-un lac prin indiguire si drenare), iar imediat ce va fi gata, va fi inundat pana va pluti. Apa va fi initial de aproximativ 1,5 metri si va creste in adancime pana la 3 metri.
Constructia este din materiale cat mai usoare si va avea chiar si parcare pentru fiecare apartament. Este conceputa sa comunice cat mai usor cu uscatul atunci cand ajunge la mal. Proiectantii spun ca va exista un pod care se leaga in cateva secunde de uscat si le va permite locatarilor sa treaca pe jos sau cu masina.
Proiectantii spun ca cei care vor locui in aceste apartamente vor putea sa-si puna mobila si tot felul de alte obiecte ca în orice alta casa pe pamant. Aceste blocuri sunt concepute sa existe doar pe ape linistite, fara valuri.
Ideea arhitectului olandez, de altfel specializat an proiect de case construite langa ape, nu e singulara. O companie italiana care produce yachturi vrea sa faca o locuinta care sa pluteasca pe apa, insa nu pe un lac, ci chiar pe marile oceane si mari.
Casa OZN este propulsata de un motor electric de tip waterjet, alimentat de o baterie care se incarca de la niste panouri solare. Vor mai fi surse alternative de energie produse cu ajutorul vantului si niste turbine speciale pentru producerea curentului electric prin intermediul apei.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: