Un client care si-a dorit o casa in stil Tudor a apelat la arhitectul Adrian Paun care, in ciuda restrictiilor legate de teren si de amplasare, a reusit sa ii ofere o locuinta deosebita, cu un aer de epoca, care nu poate trece neobservata in spatiul arhitectural de la noi.
Stilul Tudor este originar din Anglia secolului XVI, fiind ulterior actualizat in secolul XIX cand in Europa a avut loc o miscare de exprimare a identitatii nationale manifestata si prin actualizarea unor stiluri arhitecturale mai vechi / istorice. Este caracterizat printr-o textura a fatadelor realizata din materiale naturale (piatra, caramida, lemn), printr-un acoperis cu panta mare, cosuri de fum evidentiate ca volum si arhitectura.
„As evidentia cel mai mult arcul in stil Tudor pe care l-am folosit si eu la usa principala de intrare”, explica arhitectul Adrian Paun. In Bucuresti exista cateva cladiri in stil Tudor intre care cea mai cunoscuta cred ca este Muzeul de Arta Medievala Ing. D. Minovici.
Living generos si un etaj pentru spatiul de dormit
Casa ne intampina cu un pridvor urmat de un hol de intrare, o camera de zi destul de generoasa, o bucatarie, o baie, o camera tehnica, si o terasa cu acces din camera de zi si din bucatarie. La etaj, avem un hol din care avem acces catre cele trei dormitoare si catre baie. Unul din dormitoare este mai special, avand o baie dedicata si un dressing.
Structura parterului si etajului sunt realizate din cadre de beton armat, iar structura acoperisului, din lemn uscat si tratat. Invelitoarea casei este din tigla ceramica, iar accesul in casa si terasa sunt placate cu piatra naturala.Pe de alta parte, pardoselile interioare sunt placate cu parchet in zonele uscate si cu gresie/piatra antiderapanta in zonele umede.
Casa a fost construita pe un teren relativ mic si cu anumite constrangeri legate de amplasare, anume faptul ca avem pe doua laturi calcane (ziduri oarbe) ale vecinilor. „In acest caz calcanele sunt avantajoase deoarece ne obliga sa ne alipim de ele, in felul acesta obtinand o suprafata construita mai mare a casei. Dezavantajul ar fi ca nu avem ferestre pe acele laturi, insa dispunerea functiunilor a fost facuta in asa fel incat sa diminuez la maxim acest neajuns” e explicat arhitectul.
Sursa: case-frumoase.ro