Traim viata precum o cursa contracronometru. Nu e de mirare ca si constructorii vor sa tina acum pasul cu acest ritm alert al cotidianului si ne propun case care se ridica cat ai zice peste. Mai exact, case care se ridica intr-o singura zi astfel incat sa ne putem muta in ele seara. Daca este o metafora au ba vedem in cele ce urmeaza, prezentandu-va mai multe tipuri de astfel de casa care se construieste in 24 de ore. Un lucru e cert, viitorul suna tot mai modular!
Nu este nicio surpriza ca, in prezent, casele prefabricate sau modulare sunt vazute ca o solutie eficienta pentru o criza a locuintelor care capata proportii pe masura ce populatia lumii creste considerabil. Moladi, o companie sud-africana, incearca sa aplice o asemenea reteta si propune o astfel de casa care se ridica in 24 de ore. Casa este construita din pereti din plastic cu goluri prevazute pe interior pentru consolidare cu ciment sau cu nisip. Peretii pot fi oricand refolositi si sunt ridicati in 4 ore, constructorii avand nevoie de alte 2 ore pentru a turna cimentul.
Si in Europa nevoia de spatiu de locuit este resimtita acut, mai ales in conditiile unui proces de imigratie in crestere. Heijmans ONE este casa din Olanda, construita din lemn, dotata cu panouri solare pentru a tine pasul cu vremurile moderne in care grija fata de natura este o trasatura constanta si poate fi pusa pe picioare intr-o singura zi. La fel de interesant este faptul ca aceasta locuinta pe doua nivele poate fi asamblata oriunde doreste clientul si…poate fi impachetata apoi si relocata. Locuinta cu design modern raspunde nevoilor clientilor cu interioare practice, bine compartimentate, dupa cum se vede in imaginile de mai jos.
Dupa studii extinse pe durata a 15 ani, cercetarii unei universitati germane propun acum populatiei active o casa care poate fi construita intr-o zi. Mai mult decat atat, casa este una mobila, un argument in plus pentru cei mereu in cautarea de experiente noi. Si daca nu era de ajuns, casa genereaza mai multa energie decat consuma, pe baza unei tehnologii bazata pe senzori si panouri fotovoltaice.
Ultimul exemplu poarta semnatura unei companii chineze si este o casa de 200 de metri patrati construita din pereti prefabricati, produsi de o imprimanta 3D. Compania foloseste pentru acesti pereti materiale ramase in urma procesului clasic de constructie a caselor, precum ciment, nisip, fibra de sticla etc. Pentru 5000 de dolari va puteti muta intr-o astfel de casa scoasa la imprimanta.
Surse: Wsj.com, Dwell.com, Huffingtonpost.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: