La o aruncatura de bat de Tokyo, intr-o padure care se intinde langa oraselul Nasu, situat la nord de capitala nipona, o prezenta inedita face excursionistii de ocazie sa se opreasca in loc si sa arunce priviri curioase. Printre copacii rasfirati, o casa cu forme ciudate s-a strecurat discret, parand parte integranta a peisajului natural. De la distanta par niste corturi, de genul ridicate de populatia Jomon, vechi trib din arhipelagul nipon. In realitate, este o casa de locuit construita din lemn.
Creatia apartine casei de arhitectura Hiroshi Nakamara&Nap si a fost ridicata la cererea unor clienti cu criterii bine articulate, mai exact un cuplu casatorit pasionat de gradinaritul organic si de timp liber petrecut in sanul naturii. Cei doi au cerut expres arhitectilor sa taie cat mai putini copaci pentru a face loc ingenioasei locuinte al carei design se muleaza tocmai pe aceasta doleanta centrala a clientilor.
Iata ce spun arhitectii: „de vreme ce casa este situata in mijlocul unei paduri dese, am venit cu ideea unui tavan inaltat pentru a permite luminii naturale sa patrunda din abundenta in interior, peste copacii din jur. Totusi, acest proiect ar fi rezultat intr-un spatiu mult prea larg ceea ce ar fi ridicat costurile, spre exemplu, generate de sistemul de aer conditionat. Prin urmare, am fost nevoiti sa renuntam la orice alt spatiu care nu era deloc necesar”.
Astfel, mai spun arhitectii, toate paturile si bancile au fost amplasate de-a lungul peretilor si au renuntat la spatiul din zona superioara, pastrand cat sa permita ocupantilor sa se miste liber prin interior. De aici a rezultat si casa in forma de cort de 186 de metri patrati care a pastrat o treime din volumul proiectului initial. Designul, regasit si la locuintele traditionale ale populatiei mongole, este menit a favoriza un stil de viata in care interactiunea umana este pe primul loc, mai explica arhitectii.
Corpurile triunghiulare se intrepatrund armonios, deschizandu-se unul intr-altul, pastrand acelasi joc ingenios de forme si in interior. Pana si ferestrele prin care lumina naturala invadeaza inauntru pastreaza acelasi design, intr-o simetrie aproape perfecta. Lasam pozele de mai jos sa vorbeasca de la sine despre casa-cort din padure.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: