V-ar placea sa locuiti in mijlocul unui parc natural, intr-o casa din otel, cu acoperis de paie si panouri solare? Si cum ar fi ca, atunci cand va beti cafeaua, sa admirati bizonii, renii si muflonii care populeaza padurile si pajistile din zona? O echipa de arhitecti s-a ocupat de un astfel de proiect, iar rezultatele au fost peste asteptari.
Arhitectii suedezi de la firma Sandellsandberg, din Stockholm, au ridicat casa pe piloni din Eriksberg Wildlife Park pentru cei care vor sa vina aici si sa se simta cat mai aproape de natura. Are aproximativ 50 de metri patrati, doua camere si poate adaposti pana la patru persoane. A fost gata in 2020 si se bucura de un real succes in randul turistilor.
” Designul imbina trecutul cu prezentul, acoperisul de paie cu fata din otel inoxidabil finisat”, explica arhitectul Thomas Sandell, cofondatorul firmei Sandellsandberg. Potrivit acestuia, el si colegii sau au incercat sa creeze iluzia unei locuinte care se dizolva in mediul natural inconjurator. Pentru o priveliste de vis, a fost amplasata pe piloni de peste 10 metri, asa ca accesul in casa se face pe o scara din lemn.
Mai aproape de fauna
Pentru a consolida legatura om-natura, casa a fost construita intr-o zona in care animalele din parc vin sa pasca. „Ne-am dorit ca oaspetii sa aiba posibilitatea de a se apropia cat mai mult de acestea, fara sa le deranjeze. Gratie podelei din sticla, poti privi animalele cum mananca, in timp ce stai confortabil pe canapea, cu un pahar de vin in mana”, spune Sandell. In afara celor doua camere, casa mai are o chicineta si terasa mobilata.
Arhitectii suedezi sunt renumiti pentru proiectele lor inedite. Pe insula Gotland a fost ridicata, in 2017, o casa de 130 de metri patrati care i-a impresionat pe arhitectii de top din intreaga lume. Nu-i de mirare ca, un an mai tarziu, a primit cel mai important premiu acordat de specialistii din Suedia.
Cand Birgitta Burling si sotul sau, Staffan, au decis sa isi construiasca o casa pe insula suedeza Gotland, au stabilit ca nu va fi una ca oricare alta. „Pe scurt, ideea a fost sa facem o casa care, la randul ei, sa poata face o serie de lucruri…sa cream, practic, o casa cu putine limite si posibilitati infinite”, spun reprezentantii firmei franceze Collectif Encore, cea care s-a ocupat de proiect. Si pentru ca trebuie sa se incadreze in peisaj, casa a fost construita din blocuri de beton cu agregate Leca. Arhitectii au optat pentru un exterior gri si auster. Locuinta arata, de departe, ca un bolovan urias si asta a fost si ideea. Mai multe detalii, in acest articol de pe site-ul nostru.