Cei care vor sa protejeze mediul inconjurator, dar si sa aiba facturi aproape de zero lei la utilitati pot opta pentru o casa pasiva. Una cu etaj, precum cea din acest articol, asigura spatiul necesar pentru cinci persoane.
Cu o suprafata utila locuibila de 202 metri patrati, casa este spatioasa si are si garaj. Are o inaltime de 7,6 metri si un acoperis in patru ape, care poate fi acoperit cu tabla sau tigla.
La parter sunt livingul cu zona de dining si bucataria, un dormitor, o baie si holurile aferenta. La etaj se mai afla inca trei dormitoare, unul avand doua dressinguri, si doua bai.
Zona de zi, extrem de generoasa
Livingul si zona de servit masa au impreuna nu mai putin de 32,6 metri patrati, la care se adauga cei 12,5 metri patrati ai bucatariei open space. Asa ca este loc suficient pentru toti membrii casei, dar si pentru eventuali invitati.
Interesant este cum au gandit arhitectii dormitorul de 12 metri patrati de la parter, care are alaturi si o baie de 4,5 metri patati. Fiind suficient spatiu de dormit la etaj, camera poate fi transformata oricand intr-un birou.
Este o solutie potrivita perioadele precum aceasta, cand multi romani sunt nevoiti sa lucreze de acasa, pentru a evita raspandirea coronavirusului. Si cum restrictiile se prelungesc, biroul de la parter ofera linistea necesara pentru cei care au de indeplinit sarcini de serviciu.
Dormitoare pentru toata familia
La etaj, cel mai mare dintre dormitoare are 20 de metri patrati si un dressing de 4,5 metri patrati. Poate fi ocupat fie de catre adultii casei, fie de catre unul dintre copii.
Celelalte dormitoare sunt ceva mai mici. Unul are 14 metri patrati, iar al treilea – 16 metri patrati plus doua dressinguri de cate 3,5 metri patrati fiecare.
Avantajele caselor pasive
Pretul unei case pasive moderne pleaca de la aproximativ 1.900-2.000 de euro fara TVA pe metrul patrat. Nu este deloc putin, dar poate fi avantajos daca ne gandim ca, de-a lungul anilor, facturile la utilitati nu ne vor afecta prea mult bugetul.
Un alt avantaj este nivelul ridicat de confort. Casele pasiva asigura o temperatura uniforma in camere, pe toata durata anului. La randul lui, sistemul de ventilatie dintr-o casa pasiva este ideal pentru locuinta deoarece elimina mirosurile neplacute si pastreaza umiditatea la valori optime.
Pe de alta parte, viitoarele coduri de constructie vor cere un grad mai mare de eficienta energetica si o mai buna gestionare a resurselor.
Asadar, daca alegi sa iti construiesti o casa pasiva acum, cel mai probabil aceasta se va incadra in normele in vigoare chiar si peste 25 sau 50 de ani.
Surse: ideicase.com, supercasepasive.ro