Ce faci daca ti-ai propus sa cumperi o casa, ai pus ochii pe locuinta visurilor tale, dar, pana sa bati palma cu proprietarul, lumea a fost lovita de pandemia de coronavirus? E timpul sa te opresti sau sa mergi mai departe? Raspunsurile vin de la un jurnalist american care a analizat piata imobiliara si in timpul recesiunii globale din 2008.
La sfarsitul anului 2008, cand criza imobliara lovise din plin SUA, Ron Lieber publica in „New York Times” un articol cu titlul „Ar putea fi timpul sa te gandesti sa iti iei o casa”.
Ideea lui Lieber era simpla si formulata concis: „Peste cinci sau zece ani, cand criza financiara se va fi sfarsit si preturile caselor vor fi din nou ridicate, vom privi in urma si ne vom da seama ca am ratat o oportunitate imensa de a ne cumpara prima casa”.
O noua criza. Ce se intampla acum?
Criza generata de pandemia de coronavirus nu a afectat inca sectorul imobiliar din Statele Unite, dar o va face, spune acum Ron Lieber. In opinia sa, lumea se va imparti in doua: unii vor avea din ce in ce mai putini bani si acces tot mai redus la ei, iar altii isi vor pastra job-urile si vor avea venituri constante.
Pentru acestia din urma, pandemia ar putea crea o oportunitate. Preturile locuintelor scad, iar dobanzile sunt reduse si e putin probabil sa mai creasca.
„Toata lumea are nevoie de un loc unde sa stea. Si mai e un lucru care, probabil, nu se va schimba: stocul de case de vanzare va fi mult mai atractiv pentru multi decat ceea ce e piata pentru inchiriat”, explica Lieber.
Au riscat si au castigat
In decembrie 2008, Ron Lieber a vorbit cu trei cupluri care tocmai isi cumparasera case. A scris articolul deja mentionat, „Ar putea fi timpul sa te gandesti sa iti iei o casa”, și a tinut legatura cu proprietarii peste ani.
Concluzia lui: doua dintre cele trei cupluri sunt fericite ca au facut acea alegere cand lucrurile nu aratau deloc bine. „Al treilea nu a vrut sa comenteze, dar in cartierul din Los Angeles in care s-au mutat, preturile s-au dublat in ultimii 12 ani”, noteaza jurnalistul.
Blocaj in Romania
In ianuarie si februarie, la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara s-au inregistrat aproape 85.000 de vanzari de case, terenuri si apartamente in Romania, mult peste nivelul de la inceputul anului trecut.
Ulterior insa, lucrurile au inceput sa se schimbe si totul s-a blocat odata cu emiterea ordonantelor militare care restrictioneaza deplasarea pe teritoriul Romaniei.
„Noua stare de carantina reprezinta un nou factor exogen cu impact negativ semnificativ asupra pietei. Sunt insa masuri necesare. Astfel, pana la ridicarea restrictiilor de circulatie pe perioada zilei, piata rezidentiala va intra intr-o stare de asteptare, activitatea din punct de vedere al noilor contracte urmand sa scada inspre zero”, spune CEO-ul unei mari companii de consultanța.
„Din punct de vedere bancar, lichiditate si apetit de finantare exista, singurii clienti potential afectati pe termen scurt fiind cei din domeniile direct afectate in acest moment, precum HoReCa sau anumite segmente ale retailului. Bancile dau insa in continuare credite – inclusiv corporate, noi fiind implicati in ultimele 10 zile in doua finantari de mari dimensiuni aprobate pentru doua proiecte rezidential”, a adaugat acesta.