Daca sunteti pasionati de istorie si vreti sa vedeti in ce case traiau unele grupuri etnice din Romania secolelor XIX-XX, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” gasiti o locuinta a hutulilor, care au migrat in Bucovina din Galitia. Multi dintre ei au ajuns in satul Rachitis, din judetul Suceava, de unde este si casa care poate fi vizitata in Bucuresti.
La Muzeul Satului se afla intreaga gospodarie a unui hutul instarit, construita la finalul secolului al XIX-lea. Apoi, a suferit suferit o serie de modificari si imbunatatiri. Printre acestea se numara tencuiala interioara si exterioara, inlocuirea sistemelor de incalzit si preparare a hranei de tip arhaic cu vatra libera cu sobe din zidarie de caramida, cu horn si cos de evacuare a fumului afara, precum si largirea grajdului.
Casa familiei de hutuli, cu acoperis in patru ape si cu pereti din barne lemn in cununi orizontale, tencuiti si zugraviti in interior si la exterior, are un plan format din prispa partiala, inchisa, camera de zi, camera curata si camara. Mobilierul este din lemn, iar in incaperi se afla numeroase tesaturi de interior, laicere, covoare, naframe fixate pe pereti.
Gospodaria crescatorilor de animale
Principala ocupatie a hutulilor era cresterea animalelor, asa ca grajdul din gospodarie este mare, avand o lungime de 14 metri si fiind impartit in zona pentru vite si cea pentru oi. Planul gospodariei se completeaza cu sopronul pentru lemne si sopronul pentru depozitarea saniei, a carului si a plugului.
De ambele parti ale casei, pe laturile inguste se afla cate o sura – asa cum o numesc bucovinenii – pentru depozitarea uneltelor si a lemnelor de foc. In mijlocul curtii se afla fantana specifica zonei. Izolarea si departarea de alte gospodarii si prezenta animalelor salbatice in padurile din jur duc la constituirea unor gospodarii cu curti inchise pe toate laturile, care capata caracterul unui ocol cu gard tip zaplaz si doua intrari.
Cititi si: Biroul din gradina. Nu lipsesc internetul si aerul conditionat
Cititi si: Casa superba ridicata de romani in sudul Frantei