Casa de lut a inceput sa se bucure de popularitate in tarile dezvoltate din Vest. In Romania inca i se mai spune casa saracului. In acest articol va vom prezenta care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de case de lut, spre care unii romani au inceput sa se orienteze.
Casa de lut se construieste de sute de ani si se spune ca ar fi cea mai sanatoasa. Lutul amestecat cu paie ar fi un bun termoizolator, primeste caldura si o cedeaza foarte lent, iar casa „respira” chiar si daca nu deschizi ferestrele. Este calduroasa iarna si racoroasa vara.
O astfel de casa tine peste 20 de ani, iar daca e bine facuta bine trece lejer si de 100 de ani. Marele ei dezavantaj este ca are o sensibilitate destul de mare la umezeala. De aceea, este bine sa alegeti un loc pentru casa de lut expus la soare, ca sa nu aveti probleme cu umezeala.
De obicei se amestesca lut galben cu paie si apa si se fac chirpici. O alta varianta este sa se faca pereti dintr-o impletitura de nuiele si sa se tencuiasca cu acelasi amestec de lut galben cu paie. Cei care au facut casa de lut spun ca fundatia trebuie sa aiba in jur de 80 de centimetri adancime, iar peretii sa fie cam de 60 de centimetri latime.
E mai bine sa puneti la temelie piatra peste care sa turnati si o centura de beton inalta de 15 – 20 de centimetri. Astfel nu mai exista riscul sa se crape peretii de lut. De asemenea, e bine ca stresina sa fie un pic mai mare, pentru a proteja cat mai bine peretii de ploaie.
Casa de lut. Costurile de constructie
In ceea ce priveste costurile de executie, langa Bucuresti, in satul Piscu din comuna Piscu, o familie a construit o casa de lut cu o suprafata utila de 60 de metri patrati care a costat 570 de euro pe metru patrat inclusiv cu finisaje.
Casa a fost gata, la cheie, in mai putin de sase luni. S-a folosit doar pamant, piatra si lemn. Chirpicii au fost facuti in timpul zilelor calduroase de vara pentru a se usca cat mai repede. Peste zidarie s-a tencuit in mai multe straturi cu diverse compozitii, de la tencuiala de pamant pana la mortar de var.
De asemenea, tavanul a fost realizat din tencuiala de pamant, batuta cu sipci de lemn. Instalatia pentru apa este din cupru, iar pentru instalatia termica s-a facut o combinatie intre o soba clasica de teracota in care este instalata o serpentina in care se incalzeste apa, care apoi este preluata cu ajutorul unei pompe de recirculare in reteaua de calorifere din intreaga casa. La canalizare s-a folosit o fosa ecologica.
SURSA FOTO: poianaflorilor.org
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.