V-am obisnuit cu prezentarea unor proiecte de case indraznete care vorbesc despre dorinta oamenilor de libertate si despre idei si imaginatie duse pe culmi neumblate. Astazi vom vedea o casa din statul american Louisiana care, pe langa designul contemporan si neobisnuit care face pe multi sa intoarca capul, este si un exemplu de locuinta care pune relatia cu natura pe picior de egalitate cu aspectele practice. Povestea ei, preluata de pe site-ul Homedesignlover.com, vorbeste despre o simbioza perfecta intre nevoile contemporane si grija fata de mediul inconjurator.
I se spune chiar „casa de pe lac” si a fost ridicata in oraselul Hammond din statul sus-amintit, in sudul SUA. Are o suprafata de 116 metri patrati si este amplasata chiar in inima naturii. Tocmai din acest motiv, din respect pentru mediul inconjurator, metaforic, proprietarii spun ca locuinta lor nu consuma deloc energie produsa artificial, ci din contra, o produce.
Mai intai sa ne uitam la designul futurist, care se prezinta sub forma unui corp principal inclinat la 14 grade, acoperit in majoritate din sticla, care deschide interiorul spre natura salbatica de afara si il inunda cu lumina naturala. Noaptea, casa cu trei etaje devine o adevarata lanterna care strapunge intunericul, cu reflexii puternice in apa lacului care se deschide chiar sub ea. Acoperisul inclinat a fost conceput, spun designerii, pentru a directiona apa de ploaie inspre lacul din fata, un circuit al apei in natura cu putin ajutor uman.
Si pentru ca sta ridicata chiar in mijlocul naturii, casa de pe lac dispune de numeroase spatii in aer liber, precum terase, un ponton si chiar o platforma la ultimul etaj care ofera privelisti panoramice. Interiorul este utilat modern, cu forme si volume care reflecta designul exterior indraznet si multe spatii, precum livingul, imbracate in pereti de sticla care le contopesc practic cu exteriorul.
Arhitectii spun ca locuinta este un exemplu de casa moderna in deplina armonie cu mediul prin folosirea unor sisteme de incalzire si de racire foarte eficiente, a energiei solare, o buna izolare termica, echipamente electronice de ultima generatie care consuma foarte putina energie electrica, amenajari specifice caselor pasive care permit o foarte buna ventilatie, amplasarea pe axa nord-sud astfel incat locuinta sa capteze cat mai multa energie solara si lumina naturala, utilizarea de materiale reciclate si reciclabile si dispozitive de captare a apei de ploaie si utilizarea sa pentru consum intern.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: