Libertatea nu se gaseste doar in case mici, mobile, ci si in casute in locuri uitate de lume, acolo unde salbaticia naturii te umanizeaza din nou si iti scoate in evidenta valente ascunse de zbuciumul vietii de oras. Exemplul ideal in acest caz il reprezinta un cuplu de arhitecti norvegieni, Per si Molden Nielsen, care au ales sa se regaseasca departe de lumea dezlantuita, pe o insula pe care se poate ajunge doar cu barca.
Ei isi aduc si acum aminte cum s-au indragostit la prima vedere de insula Skatoy, situat la vest de orasul Bergen, intr-un fiord spectaculos. Acoperita de molizi si pini, insula stancoasa i-a ademenit cu nuantele sale reliefate de soare in diferite faze ale zilei, de la griul granitului, verdele coniferelor si reflexiile albastre ale apei pe stancile golase care pazesc insula precum un Cerber neinsufletit.
Cei doi arhitecti au ales initial destinatia ca fiind un refugiu de vacanta, dar, in timp, chemarea naturii i-a coplesit. In timpul verii, timp de doua luni, sotii Nielsen fac naveta de pe insula spre biroul lor de arhitectura din Bergen. Noul ritm al vietii nu i-a obosit deloc. „Gatim mancare simpla si ne bucuram de privelistea marii”, a explicat Molden ziarului britanic The Guardian. Peste proaspat la gratar, bai in apa fiordului (una din fiicile lor plonjeaza in apa direct de pe terasa casei), singura distractie in acest mediu fiind natura salbatica, mai spune el.
Ca sa ajunga pe insula, cei doi conduc timp de o ora si apoi zece minute la bordul unei barci cu motor. Pana in anii 50 insula avea o bruma de locuitori, dar dupa ce autoritatile au neglijat promisiunea de a construi un pod care sa lege insula de Norvegia continentala, mai toti au plecat. Astazi, in jur de 30 de case de vacanta se afla pe insula izolata, cea a familiei Nielsen aflandu-se intr-un colt inaccesibil, ferit de ochii lumii.
Casa are un design simplu, pe un singur nivel, fiind structurata intr-un spatiu care combina un living, o bucatarie si o sala de mese, trei dormitoare, o baie cu o cabina de dus. Casa este incalzita cu ajutorul unei sobe pe lemne care este si obiectul ce separa fizic bucataria si sala de mese de living. La baza stancii au construit o cabanuta unde oaspetii pot dormi. Daca sunt prea multi, barca poate gazdui lejer trei persoane in noptile racoroase de vara.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: