O familie care avea un teren in satul Cosereni, aproape de Urziceni, a apelat la arhitectul Adrian Paun din dorinta de a avea o casa de vacanta deosebita, in care sa se simta bine in weekenduri si in concedii. Rezultatul a depasit orice asteptari.
Este o cladire cu mansarda nascuta din imbinarea stilurilor neoromanesc si mediteranean. Are o suprafata construita de 160 de metri patrati si o suprafata desfasurata de 145 de metri patrati.
Locuinta a fost gandita astfel incat parterul sa fie principala zona de locuit, iar mansarda sa fie folosita pentru cazarea oaspetilor familiei. Asa ca la parter se afla livingul, un dormitor spatios, bucataria cu loc de luat masa, camara, baia si camera tehnica. La etaj mai sunt doua dormitoare, inca o baie si loggia.
Organizare in jurul holului
Intrarea in casa este precedata de o zona acoperita pentru umbrire si protectia impotriva intemperiilor. De-a lungul holului este organizata intreaga casa: aproape de intrare in stanga avem bucataria cu locul de luat masa, apoi un dormitor matrimonial cu dressing, o baie, un spatiu de depozitare in capatul holului ce poate fi si camara, un living cu terasa pe partea dreapta a holului si o scara centrala ce ne conduce catre mansarda.
Bucataria este in general zona in care ne petrecem marea majoritate a timpului si am deschis-o catre exterior cat mai mult pentru un control cat mai bun asupra spatiului exterior. Din bucatarie putem iesi in pridvor pentru a lua masa atunci cand vremea ne permite.
Livingul este dotat cu o terasa in care pot fi asezate ghivecele de flori, iar iarna poate fi inchisa cu sticla pentru a proteja aceste ghivece.
Balcon la mansarda, schimbare de ultim moment
Ideea unui balcon la mansarda i-a venit, pe ultima suta de metri, sotiei proprietarului, iar arhitectul Adrian Paun a refacut calculele pentru ca proiectul sa iasa asa cum si-a dorit toata lumea. Si, in final, a rezultat o casa final a ieșit o casa care face diferenta intre „frumoasa” și „foarte frumoasa”.
Mansarda este un spatiu care a pornit de la considerente practice, de folosire a spatiului de sub acoperis intr-un mod cat mai eficient. Loggia este un mic gest adaugat din considerente estetice, pentru a nu limita povestea mansardei doar la practic si util.
Structura casei este realizata din cadre de beton armat si zidarie, cu grinzi continue de fundatii. Pentru sarpanta s-a folosit din lemn uscat si tratat. Invelitoarea casei poate fi din tigla metalica cu acoperire de roca vulcanica tip Gerard sau sindrila bituminoasa tip TEGOLA.
Surse: case-frumoase.ro, lifeandstyle.ro.
Cititi si: Casa cu mansarda care poate fi construita cu bani putini
Cititi si: Casa traditionala renovata. „Bijuteria” autentica de la Maldaresti