O locuinta perfect functionala construita cu materiale si tehnici din preistorie si cu un buget de numai 5.000 de euro. Este ceea ce a realizat speologul Cristian Lascu in satul Cojesti, din Calarasi. Pasiunea sa pentru cultura Cucuteni s-a materializat in mod inedit in aceasta casa din chirpici ca in neolitic, ce poate fi admirata la aproximativ 30 de kilometri de Bucuresti.
Celebrul cerecetator si primul redactor-sef al revistei National Geographic Romania se poate mandri cu o frumoasa, dar si practica locuinta-muzeu. El se grabeste sa mentioneze ajutorul primit de la prieteni arheologi, speologi si artisti restauratori, precum si de la consateni, care au pus umarul impresionati de acest proiect.
Lascu spune ca a fost nevoie de cateva saptamani de munca pentru a realiza structura de rezistenta si acoperisul la aceasta casa din chirpici ca in neolitic, in mare parte sub pamant. Are structura din trunchiuri rotunde de salcam, fundatia pe placi de piatra, peretii din chirpici, acoperisul din paie si nuiele, podea din pamant si bolovani. Pentru exterior a folosit cazeina, obtinuta dintr-un amestec de var cu branza.
Atat interiorul, cat si exteriorul acestei colibe sunt incarcate cu motive din cultura Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa, raspandita din anul 5.500 i.e.n. pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Astfel, regasim aici spirale, cercuri, simboluri misterioase si decoruri complicate pe pereti, ceramica pictata in culorile pamantului, figurine antropomorfe si zoomorfe pictate dupa cele paleolitice din pesteri si statuete de lut.
Peretii casei au fost pictati si decorati, atat in interior, cat ai la exterior de artistul plastic şi restauratorul Cristina Georgescu. Pentru peretii din interior, ea a folosit tehnica al fresco, ce presupune aplicarea rapida a culorilor pe tencuiala proaspata, inca uda. Pictura va fi astfel conservata pe termen lung. La exterior, artista a folosit tehnica sgrafitto, ce presupune zgarierea peretului.
Casa lui Cristian Lascu nu reflecta insa numai arta, ci si modul de viata al celor care au apartinut acestei civilizatii.
„Acum 6000 – 7000 de ani stramosii nostri aveau o viata economica, foarte rudimentara, foarte simpla. Mai pescuiau, mai sagetau o pasare, o caprioara, da? Dar traiul lor, pare-se, era imbelsugat, si ei au trait relativ pasnic si a fost o civilizatie care a durat peste 1000 de ani, se pare”, spune proprietarul.
Surse text si foto: stirileprotv.ro, digi24.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: