O casa din lemn, construita in Arad, colecteaza apa de ploaie, care este stocata in rezervoare subterane si folosita apoi pentru irigarea zonelor verzi din incaperi. Locuinta ecologica este ridicata pe un nivel cu mansarda, are panouri solare un interior care o sa va surprinda.
Proprietarul si-a dorit o locuinta prietenoasa cu mediul, luminoasa si spatioasa, pentru o familie cu trei copii si multi prieteni care vin in vizita. Asa ca le-a cerut arhitectilor si designerilor un proiect care sa presupuna multe spatii deschise, ferestre generoase si multe plante la interior.
Proiectul a fost facut pe ideea ca intreaga viata a familiei sa se desfasoare la parter. In mansarda, a fost amenajat biroul si un spatiu care mai tarziu putea fi transformat intr-un dormitor. Parterul a fost gandit in doua zone, una de zi – livingul si bucatarie – si una de noapte, reprezentand dormitorul central si cele doua dormitoare ale copiilor. In mijloc se afla bucataria, care separa spatiul de zi de zona de odihna.
Alei interioare si mult „verde”
Zonele au fost separate prin alei interioare strajuite de plante. Introducerea plantelor a fost facuta nu numai pentru a creste calitatea aerului din interior, ci si pentru a crea o imagine deosebita. Pentru a da o nota calda si naturala, aleile interioare sunt din lemn, continuandu-se in mod natural cu cele de afara.
In ceea ce priveste apa de ploaie din rezervoarele subterane, aceasta este preluata de sistemul automat de irigare si transferata catre zonele verzi din interior. O alta idee a fost montarea de panouri solare pe acoperis, ca sa asigure incalzirea apei menajere pe tot timpul anului.
Incalzirea costa 2.600 de lei pe an
Casa de 315 metri patrati este luminoasa, sanatoasa si economica. Costurile cu incalzirea locuintei si a apei nu depasesc 2.600 de lei pe an, iar in perioada mai-octombrie apa se incalzeste numai de la panourile solare. Izolarea casei este foarte bine facuta astfel incat nu a fost nevoie de aer conditionat pentru perioadele calde de vara.
Ventilatia este asigurata de cele doua luminatoare din zona de living care sunt prevazute cu inchidere automata in cazul unor ploi puternice si de ferestrele prevazute cu ochiuri speciale. La calitatea aerului contribuie din plin plantele existente peste tot in casa. Asa ca locuinta ii ofera proprietarilor toate conditiile de odihna si relaxare dupa o zi grea la serviciu.
Sursa: revistadinlemn.ro
Cititi si: Casa cu mansarda care poate fi construita cu bani putini
Cititi si: Casa traditionala renovata. „Bijuteria” autentica de la Maldaresti