Asociem o locuinta construita din pamant, indiferent de forma sub care acesta este folosit, cu un statut social inferior, cu o situatie materiala precara. Din fericire, o firma de arhitectura din Mexic ne demonstreaza cu prisosinta ca pamantul poate da nastere unor case la fel de impresionante si durabile precum orice alt material mult mai popular, dar si mai scump. Casa din pamant tasat, ridicata pe una din colinele capitalei Mexico City, a fost si premiata de un site specializat in arhitectura moderna si contemporana.
Casa este una impresionanta, construita intr-un stil inspirat de vechile resedinte nobiliare mexicane. Chiar daca este construita din pamant, locuinta degaja stil si confort in egala masura. Intreaga structura are o suprafata de 1500 de metri patrati, aici intrand si numeroasele terase din jur, inclusiv curtea interioara in jurul careia este inchegata locuinta. Casa Candelaria, asa cum este ea oficial denumita, a fost construita din pamant excavat chiar de la locul de constructie, ajutandu-i pe proprietari sa economiseasca o suma consistenta de bani.
Peretii au o grosime de circa 50 de cm si, ce este mai interesant, degaja toata caldura acumulata ziua in cursul noptii, cand temperaturile scad drastic in aceasta zona semi-arida. Mai exact, in cursul zilei peretii actioneaza ca o bariera impotriva caldurii inabusitoare, iar in timpul noptii servesc drept „soba” pentru fiecare dintre incaperi. Casa are in structura sa patru volume, deschise spre exterior prin ferestri si usi largi, incadrate in obloane din lemn, integrandu-se astfel perfect in mediul natural inconjurator. Podelele sunt si ele din lemn, intr-o asociere de materiale naturale accessibile si de mare rafinament.
Cele patru volume au in centru o curte peste care troneaza un acoperis din ciment, cu acelasi rol de bariera termica. Gratie arhitecturii sale simple, dar totusi captivante, alaturi de materialele naturale folosite in constructia sa, Casa Candelaria a fost desemnata castigatoare la categoria locuinte private intr-un concurs organizat de site-ul Architizer.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: