Un arhitect a reusit sa isi contruiasca aproape singur, in patru ani, o casa pasiva din panouri de paie si lemn. Locuinta se afla in comitatul Herefordshire, din vestul Angliei, si ii ofera proprietarului luxul si confortul necesare, cu costuri foarte mici.
Cu o suprafata de 99 metri patrati, casa l-a costat pe arhitectul Juraj Mikurcik si pe sotia sa, Joyce, aproximativ 150.000 de euro. Cei doi si un caine impart locuinta compusa din living, 3 dormitoare, bucatarie si baie. S-au mutat aici in iulie 2007 si, de atunci, duc o viata linistita si nu isi fac griji pentru facturi.
Pentru incalzire folosesc doar o mica soba pe lemne si un boiler la care sunt „conectate” doua suporturi incalzite pentru uscarea prosoapelor de baie. Fiind o casa pasiva, temperatura este constanta la interior, asa cum spune proprietarul, pe blogul sau.
Acesta a povestit ca, in 2017, a dat pentru prima data drumul la soba in luna noiembrie. De obicei, cei doi soti fac focul iarna pentru o ora, o data la doua zile sau chiar mai rar, ca sa asigure cam 20 de grade Celsius in casa. „Atat timp cat soarele straluceste, casa reuseste sa pastreze o temperatura placuta”, spune Juraj Mikurcik.
Veri placute, departe de canicula
Pe timpul verii, temperatura interioara se situeaza in jurul valorii de 21 de grade Celsius. Chiar si in zilele caniculare, aceasta nu depaseste valoarea de 23 de grade Celsius. Iar pe timpul noptii scade la 20 de grade Celsius.
Este rezultatul unei pozitionari bine gandite, al designului ferestrelor si al materialelor folosite la ridicarea locuintei. In plus, pe timpul verii, arhitectul si sotia sa au grija sa inchida ferestrele atunci cand temperatura de afara depaseste 21-22 de grade Celsius.
Totul despre panourile de paie si lemn
Juraj Mikurcik si-a construit casa din panouri de paie si lemn Ecococon, fabricate in Lituania. „Am ajuns la Ecococon prin intermediul prietenului meu Bjørn Kierulf din Slovacia, care le folosea deja de cinci ani”, povesteste arhitectul. El a fost impresionat de aceste panouri, despre care spune ca imbina perfect grija pentru mediul inconjurator cu precizia si viteza de instalare.
In functie de nivelul de pregatire, o suprafata de aproximativ 100 mp de perete poate fi montata de patru oameni in 1-2 zile. Datorita designului lor special, panourile pot fi asamblate fara a se utiliza mecanisme sau utilaje speciale, fiind necesar doar un scripete.
Panourile nu sunt foarte grele (greutatea fiind intre 20 si 200 kg) si pot fi deplasate cu mainile sau cu scripeti mici, fara a fi necesare macarale sau utilaje grele. Instalarea panourilor Ecococon evita crearea puntilor termice deoarece, in momentul in care sunt conectate, marginile de paie sunt impinse impreuna.
Panourile Ecococon pot fi utilizate pentru constructia de case ecologice cu mai multe etaje. Asigura structura de rezistenta a cladirii. Aceste panouri indeplinesc toate cerintele pentru rezistenta, compresie, ignifugare si durabilitate.
Surse: treehugger.com, caseecologice-info.ro.
Cititi si: Casa rustica de 25.000 de euro
Cititi si: Casa cu acoperisul curbat, frumusetea de la tara