Casa evolutiva este un concept de locuinta din lemn care se adreseaza, in special, unei familii tinere aflate la inceput de drum. Totul porneste de la un asa-numit modul de baza si se poate extinde pe masura ce apar si copiii.
O casa evolutiva din lemn precum cea de mai sus costa cam 16.800 de euro, fara TVA. In pret nu sunt incluse fundatia, instalatiile si finisajele. Trebuie mentionat ca fundatia necesara este simpla si mai ieftina comparativ cu cea a unei case din caramida sau beton, deoarece casa e, la randul ei, cu mult mai usoara.
Locuinta cu o suprafata totala de 57,6 metri patrati are un living cu bucatarie deschisa, doua dormitoare si o baie. Este ideala pentru o familie fara copii, care isi doreste o casa pe structura din lemn, rezistenta si eficienta energetic.
Extindere in etape
Casa este construita pentru a permite adaugarea altor doua module, fara ca extinderea sa afecteze structura de rezistenta. Pot fi rdicate inca un dormitor, o terasa sau inca 2 dormitoare. Noua configuratie poate suporta, la randul ei, transformari. De exemplu, daca in prima etapa se adauga un dormitor si o terasa, ulterior terasa poate fi transformata ntr-un alt dormitor sau intr-o sera inchisa.
Toate aceste transformari nu vor afecta in niciun fel rezistenta casei iar conectarea cu restul casei se face simplu, prin decuparea izolatiei si a placii de OSB in locul prevazut inca de la inceput in proiectul casei.
Cheltuieli de intretinere mici
Pentru o casa evolutiva din lemn, aveti nevoie de un buget initial mult mai mic decat ar fi necesar in cazul unei case “complete” care sa raspunda unor nevoi proiectate in viitor. In plus, indiferent de stadiul de extindere, cheltuielile de intretinere sunt mici.
Conceptul de casa evolutiva a fost prezentat si explicat, in 2005, de arhitectul elvetian Tomas Mikulas. Ideea de baza este ca că viata unui cuplu are 3 mari etape, iar casa trebuie construit astfel încat sa se poata adapta acestor perioade. In prima etapa, tinerii sunt singuri si cu venituri reduse Este suficient un dormitor si un living, cu dormitor si baie. Constructia este insa astfel facuta incat poate fi extinsa cu usurinta.
In a doua etapa apar copiii, veniturile cresc, iar casa poate fi marita adaugandu-se dormitoarele si baile necesare. In cea de-a treia etapa copiii pleaca, iar casa ramane prea mare. Dormitoarele adaugate sunt separate din nou de casa centrala, care revine la forma de inceput.
Dormitoarelor separate li se adauga living si bucatarie, devenind astfel o alta casa ce poate fi vanduta, inchiriata sau poate deveni casa unuia dintre copii.
Mai multe detalii despre casa evolutiva si despre cine v-o poate construi in Romania gasiti AICI.
Cititi si: Casa cu mansarda care poate fi construita cu bani putini
Cititi si: O casa cum rar ati mai vazut