Doi impatimiti ai naturii si ai filmelor de aventura si fantasy s-au decis sa ridice o casa precum a hobbitului Bilbo Baggins, cunoscut din seria Stapanul Inelelor si Hobbitul. Numai ca acestia au fost atat de entuziasmati de proiectul lor, ridicat in mijlocul naturii, incat nu au mai depus acte pentru autorizatia de constructie. Se lupta acum in instanta pentru a-si pastra casuta acoperita cu muschi dupa ce un consiliu local a decis, surprinzator, ca aceasta nu se incadreaza in peisajul natural din zona.
Peste 100.000 de oameni din toate colturile lumii au semnat o petitie pentru a salva casa hobbitului de buldozerul autoritatilor locale. Cei doi au argumentat in fata alesilor locali dintr-un orasel din Tara Galilor ca au folosit doar materiale naturale in constructia casei cu un design neobisnuit si ca au urmarit tot timpul integrarea sa perfecta in mediul inconjurator.
Ideea ridicarii unei astfel de locuinte le-a incoltit in momentul in care preturile in zona rurala unde locuiau au inceput sa fie umflate de agentii imobiliari pe fondul unei cereri mari pentru casele de vacanta din peisajul pitoresc. Au locuit patru ani intr-o rulota inainte de a lua decizia de a construi casa hobbitului. Casuta a fost gata in 12 luni, dupa o investitie de 15.000 de lire sterline. Cuplul a depus apoi documentele pentru autorizatie, dar cererea nu a mai fost aprobata de autoritatile locale din Crymych.
O instanta inferioara a decis demolarea casei, dar familia Williams a facut apel. „Am fost dati pe spate de interesul atator oameni din toate colturile lumii fata de casuta noastra. Sper ca autoritatile sa intelegea ca noi nu am vrut decat sa ducem o viata simpla si intr-un mod traditional”, a explicat femeia. Casa, ridicata din lemn si baloti de paie, a fost construita pe un teren al familiei. In fata judecatorului, cei doi au mai sustinut ca locuinta este un mediu sanatos pentru a-si creste copilul de trei ani.
Cei doi mai au o sansa de a pastra locuinta, in conditiile in care legislatia galeza permite mentinerea constructiei daca respectiva gospodarie furnizeaza 65 la suta din necesarul vietii de familie. Din casa hobbitului, cei doi soti coordoneaza doua mici afaceri, una in domeniul tamplariei si alta in sectorul agroalimentar, cultivand si livrand apoi pietei locale fructe si legume crescute in gradina locuintei, incadrandu-se astfel in criteriile de mai sus.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: