La începutul acestui an, casa în care a copilărit domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost redeschisă pentru public. Imobilul a fost renovat cu fonduri europene și a fost inaugurat pe 22 ianuarie 2024 de către Consiliul Județean Galați, pentru a marca 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Casa în care a copilărit domnitorul Alexandru Ioan Cuza
Casa lui Alexandru Ioan Cuza se află în Galați și în ultimii 5 ani a fost închis publicului pentru renovare. Casa de pe strada care poartă tot numele lui Cuza și-a recăpătat statutul de muzeu în urma unei investiții de un milion de euro cu fonduri europene.
Au fost realizate lucrări de consolidare a fundaţiei monumentului istoric, au fost refăcute toate instalaţiile, s-a lucrat la amenajarea interioară și exterioară a clădirii, au fost achiziţionate vitrine şi panouri de expunere noi, s-a montat pardoseală din marmură, au fost instalate corpuri de iluminat, echipamente pentru climatizare și sistem de supraveghere.
Renovată cu fonduri europene
„Mă bucur enorm că am reușit să redeschidem Muzeul , după un amplu proces de consolidare, restaurare și amenajare. Astfel, prima instituție muzeală din orașul nostru a redevenit o moștenire culturală pentru generațiile viitoare. Lucrările pentru muzee, clădiri monument istorice durează mai mult.
Unul dintre motive este că în România avem foarte puțin restauratori care să facă astfel de lucrări. Investiția este de aproape un milion de euro. Investițiile Consiliului Județean depășesc peste 40 milioane de euro, majoritate fiind fonduri europene”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
„Casa Cuza Vodă” a aparţinut părinţilor lui Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Principatelor Unite. A devenit primul muzeu înființat la Galați, pe 24 ianuarie 1939.
Domnitorul român a copilărit acolo
Tatăl lui Alexandru Ioan Cuza, Ioan Cuza, a cumpărat casa în 1827. Acolo, domnitorul român Alexandru Ioan Cuza şi-a petrecut copilăria şi o bună parte din tinereţe. Conform istoricilor, acesta a locuit în imobil şi după căsătoria cu Elena, în 1843, dar şi în perioada în care a fost pârcălab de Galaţi.
Din anul 1913, în fosta casă a lui Cuza a funcţionat Şcoala de fete, iar în anii 1916-1918 a fost spital pentru răniţi şi a găzduit familii de refugiaţi.
În 1920, casa a fost vândută unor negustori. Așadar, noii proprietari au transformat-o într-un bordel. Sub denumirea de Hotel Royal, clădirea a fost reamenajată, iar la parter şi la etaj existau 24 de încăperi. Bordelul a fost închis în 1937.
„Din iniţiativa unor gălăţeni, în anul 1937 s-a constituit Asociaţia „Casa Cuza Vodă” care, din fondurile strânse prin subscripţie publică, donaţii şi contribuţia autorităţilor locale şi centrale, a cumpărat fosta casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza şi, la 24 ianuarie 1939, a fost inaugurată ca muzeu, sub denumirea de Muzeul Casa Cuza Vodă”, se arată pe site-ul Muzeului de Istorie Galați.
Ce pot vedea vizitatorii
Cei care ajung acolo, pot vedea mobilierul din cele mai reprezentative stiluri ale epocii, piesele decorative de factură europeană, obiectele care au aparţinut unor personalităţi locale şi naţionale amintesc de ospitalitatea unor renumite gazde de altădată: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri.
Foto: C. Mazilu