Casa din orasul austriac Braunau am Inn in care, pe 20 aprilie 1889, s-a nascut Adolf Hitler va fi transformata intr-un sediu central al politiei. De proiect se vor ocupa specialistii de la Marte.Marte Architects, care au si dezvaluit cum va arata cladirea renovata.
Imobilul este compus din doua cladiri care au fost unite, la jumatatea secolului al XVIII-lea, pentru a amenaja un restaurant si cateva apartamente la etaj. Hitler s-a nascut intr-unul dintre acestea si a locuit aici cateva saptamani, dupa care familia lui s-a mutat intr-o alta zona a orasului.
In 2017, cladirea a fost cumparata, la licitatie, de statul austriac, iar cei de la Marte.Marte Architects vor construi un etaj suplimentar si un acoperis nou, pentru a-i reda aspectul de altadata.
„Designul are la baza continuitatea substantei originale a cladirii din secolele al XVI-lea si al XVII-lea, exprimata intr-un limbaj arhitectural minimalist”, a explicat arhitectul Stefan Marte. El a insistat asupra faptului ca noua viziunea arhitecturala abstracta va pastra „structura istorica” a cladirii.
Cumparata de Martin Borman pentru nazisti
Casa in care s-a nascut Adolf Hitler a fost cumparata pentru nazisti, in anul 1938, de catre unul dintre liderii regimului, Martin Bormann. Urma sa fie transformata in casa memmoriala, asa ca a suferit unele modificari si rezultatul se poate vedea in zilele noastre.
Statul austriac a decis sa nu o demoleze, ci sa o transforme in sediul politiei din Braunau am In. „La peste 140 de ani de la nasterea lui Adolf Hitler, locul nasterii sale din Braunau am Inn devine o antiteza a tot ceea ce a sustinut el: un loc unde democratia si drepturile omului sunt aparate, un loc care ofera siguranta in fata persecutiilor. Politia este o garantie a democratiei”, a declarat ministrul de Interne austriac, Karl Nehammer.
Un aspect simplu
Cei de la Marte.Marte Architects spun ca imobilul renovat va avea un aspect simplu, fara decoratiuni inutile. Practic, va fi o cladire din secolul in care traim, dar care va oglindi trasaturile stilului arhitectural originar. „Aproape sculptural ca infatisare, ca si cum ar fi fost cioplit in piatra alba, complexul formeaza un intreg omogen”, spun arhitectii. Ferestrele vor fi ceva mai mari decat ale cladirii vechi, urmand sa fie asezate pe orizontala, verticala si diagonala, au adaugat ei.
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, cladirea a fost restituita proprietarilor initiali si fost, pe rand, sediu de banca, scoala si centru de ingrijire. O asociatie de binefacere a renuntat la activitatile din cladire in 2011 si, sase ani mai tarziu, statul german a cumparat-o. Fostul proprietar a contestat tranzactia la Curtea Constitutionala a Austriei si la CEDO, dar fara succes. Asa ca expertii de la Marte.Marte Architects se vor apuca, in curand, de lucrarile de amenajare a sediului politiei.
Sursa: dezeen.com
Cititi si: Casele lui Adolf Hitler. Povestea celor 3 locuințe ale Fuhrerului