Într-un București plin de blocuri, apărute ca ciupercile după ploaie, o locuință veche de aproape 100 de ani răsare în cartierul Cotroceni. Casa în formă de pian este una dintre cele mai vechi, aristocrate și fermecătoare cartiere din București. Este o adevărată bijuterie arhitecturală și culturală. Cum arată casa în formă de pian la interior?
Casa în formă de pian din inima Bucureștiului
Dintr-o dragoste imensă s-a născut o casă unică în Capitală. O poveste rară de iubire a dus la construcția unei clădiri monument din Cotroceni. Horia Pipoș, fost ofițer în Armata Română, a luat-o de soție pe solista Aurelia Cionca, iar mai apoi i-a dăruit o casă în formă de pian.
O plimbare prin cartierul Cotroceni poate fi o idee bună pentru a admira construcția impresionantă și veche de aproape 100 de ani. Locuința are o fațadă arcuită spre două străzi, este de culoare galbenă, cu acoperișuri în pante întretăiate, baluștrii balconului rotunjit de la primul etaj, hornuri semețe și ziduri decorate cu stucaturi florale, acoperite de iederă.
Când a început construcția casei monument
Construcția casei a început în anul 1929, după ce în viața Aureliei Cionca a apărut Horia Pipoș, un inginer și economist cu studii la Viena. A cerut-o de soție și a vrut să-i îndeplinească un mare vis: acela de a avea o casă cu un salon imens de muzică.
După finalizarea lucrărilor, cei doi s-au mutat în casa din Cotroceni, construită de întreprinderea lui Tiberiu Eremia și proiectată de arhitectul Victor Ștefănescu.
Din exterior, casa pare una obișnuită. Are subsol, parter și etaj, iar forma de pian a fost descoperită abia în timpul întocmirii actelor de cadastru. Horia Pipoș a cerut ca locuința, dăruită soției sale, să imite forma unui pian. În plus, gardul are decoruri în formă de litere și note muzicale, iar ușa principală, din fier forjat negru, este influențată de stilul art deco.
Inima casei – salonul de muzică
Salonul de Muzică, construit special pentru Aurelia Cionca, a fost locul unde aceasta își petrecea cea mai mare parte a timpului, fiind dotat cu trei piane. După moartea soțului său, Aurelia a fost nevoită să vândă două dintre ele. În prezent, mai există doar un singur pian acolo.
”Construcția a început în 1926, după ce acest Horia Pipoș a văzut-o pe mătușia mea cântând la pian. Avea 36 de ani, era nemăritată și el era un contabil oarecare în ochii ei. El încerca să o convingă să se mărite cu el și i a zis ”îți fac o casă de poveșți” și ea nu l-a crezut și el a construit-o.
Ea nu voia să vină să o vadă, nu s-a lăsat ușor ademenită. Și i-a zis ”ți-am pus 3 piane, vino să îți alegi și tu unul”. În 1926 a fost construită și ea s-a mutat în 1928. A durat un an și este una dintre primele case din Cotroceni. Înainte de asta a mai fost doar una. Fiind în patrimoniu, am avut grijă să nu facem nicio modificare.
E foarte greu de întreținut, am venit aici în 1966 și după 10 ani mi-am dat seama că nu există meșteri, așa că mai bine fac eu totul, de la acoperiș până la subsol.
A fost singura casă din cartier care nu a fost naționalizată. Nu a trebuit să redobândim nimic, a rămas în proprietatea familiei. Are 200 mp, nu e o casă mare, e o casă gândită pentru o familie. Sus sunt două apartamente și jos, un salon de muzică.”, a spus profesorul Wolfgang Koch, actualul proprietar al casei, la Antena 3.
Sursa foto: danagont.ro