Ieftin si eficient sunt cele doua cuvinte care caracterizeaza cel mai bine locuinta mobila pe care doi americani au proiectat-o pentru un segment de populatie tot mai numeros, interesat sa isi duca viata mai departe intr-un spatiu restrans, dar care ii poarta cu pasi mari spre libertate. Si pentru ca lucrurile sa fie conforme gusturilor clientilor, designerii si-au botezat casa mobila „jumi-juma”, o sintagma colocviala in spatele careia se ascunde o abordare pragmatica a celor doi.
De unde aceasta denumire? Explicatia vine de la proiectantii Ryan Sorensen si Ben Davis care au pus bazele unei companii specializate in constructia de case mici, Monarchy Tiny Homes. „Noi construim prima jumatate, clientul o termina pe cealalta. Practic, clientul primeste nano-locuinta mobila cu peretii izolati, acoperisul si ferestrele montate (…) cu instalatia electrica si reteaua de apa si gaze amenajate. Proprietarul isi personalizeaza apoi interiorul dupa propriile gusturi, altii aleg materiale vechi pe care le reutilizeaza, cu costuri minime, altii prefera finisaje si aparatura mai scumpa”, au declarat cei doi site-ului american Huffington Post.
„Jumatatea” livrata de Sorensen si Davis masoara cu putin peste sase metri lungime, 2,5 metri latime si peste patru metri inaltime si costa 22.000 de dolari. Complet utilata dupa standardele moderne, asa cum se vede si in imaginile de mai jos, pretul sau creste la 47.000 de dolari. Casuta cocheta poate fi usor atasata unei masini si plimbata oriunde o poarta planurile proprietarului.
Ideea unei astfel de locuinte pe roti i-a venit acum zece ani lui Sorensen care a si transpus visul sau minimalist in realitate pentru prima oara. Atunci s-a mutat cu familia de patru membri intr-o casa cu o suprafata de doar 46 de metri patrati, descoperind o experienta care avea sa il inspire in viata sa profesionala. Sorensen si-a unit apoi fortele cu Davis pentru a duce visul la bun sfarsit si a produce locuinte mici pentru toate gusturile.
Interiorul casutei mobile este aranjat si gandit pana la cel mai mic detaliu astfel incat dimensiunile reduse sa nu stirbeasca din functionalitatea locuintei. O bucatarie, o baie cu cabina de dus, o camera de zi si un pat de doua persoane la mansarda – „jumi-juma” se prezinta ca o casa in care nici nu-ti dai seama ca totul este un diminutiv.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: