O casa monument istoric va va face mereu placere prin arhitectura ei si va fi un bun cu o valoare neperisabila, atata timp cat este intretinuta. Intretinerea ei va fi insa mai costisitoare si mai complicata, fiind necesare demersuri in plus pentru obtinerea unor avize inainte de orice lucrare. Iata ce obligatii au conform legii proprietarii de case clasate ca monumente istorice, dar si ce beneficii pot avea.
Ca principiu de baza, orice interventie asupra unui monument istoric nu se poate face decat in baza unui aviz emis de Ministerul Culturii sau Directia de Cultura judeteana, dupa cum monumentul este de importanta nationala (clasa A) sau locala (clasa B). Singura exceptie o reprezinta interventiile determinate de forta majora, cu conditia ca modificarile sa fie reversibile, se arata in Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
In mod practic, absolut orice alterare a aspectului unui monument este considerata interventie, legea aratand ca interventie:
a) toate lucrarile de cercetare, construire, extindere, reparare, consolidare, conservare, restaurare, amenajari peisagistice, precum si orice alte lucrari care modifica substanta sau aspectul monumentelor istorice, inclusiv reparatiile curente, lucrarile de intretinere si iluminarea interioara si exterioara de siguranta si decorativa;
b) executarea de mulaje de pe componente ale monumentelor istorice;
c) amplasarea definitiva sau temporara de imprejmuiri, constructii de protectie, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de insemne pe si in monumente istorice;
d) schimbari ale destinatiei monumentelor istorice, inclusiv schimbarile temporare;
e) stramutarea monumentelor istorice;
f) amenajari de cai de acces, pietonale si carosabile, utilitati anexe, indicatoare, inclusiv in zonele de protectie a monumentelor istorice.
Casa monument istoric. Obligatiile proprietarilor
In sarcina proprietarilor si ai posesorilor de monumente istorice, sunt prevazute anumite obligatii, aratate de art. 38 al Legii 422. Dintre acestea amintim:
- sa obtina avizele prevazute de lege pentru toate interventiile;
- sa asigure efectuarea lucrarilor de conservare, consolidare, restaurare, precum si a oricaror alte lucrari, conform prevederilor legale, numai de catre persoane fizice sau juridice atestate in acest sens si sa prevada in contracte conditiile si termenele de executie cuprinse in avizul de specialitate;
- sa permita montarea si sa intretina insemnul si sigla „Monument istoric”;
- sa asigure accesul specialistilor desemnati de Ministerul Culturii sau de directiile pentru cultura, judetene, in vederea constatarii starii de conservare sau pentru efectuarea de cercetari, inclusiv arheologice, de expertizare a monumentelor istorice si pentru operatiunile de evidenta
- sa asigure paza monumentelor istorice si sa ia masuri pentru apararea impotriva incendiilor;
- sa intretina, sa foloseasca si sa exploateze imobilul in conditiile legii.
Casa monument istoric. Beneficii
Noul Cod fiscal prevede ca proprietarii de monumente istorice pot beneficia de scutirea sau reducerea impozitului/ taxei pe cladiri, insa lasa aceasta posibilitate la decizia Consiliului local.
De aceeasi facilitate pot beneficia si proprietarii de cladiri pentru care s-a instituit un regim de protectie, altele decat monumentele istorice, amplasate in zone de protectie ale monumentelor istorice si in zonele construite protejate.
Surse: avocatnet.ro, Legea 422/2001, noulcodfiscal.ro
Sursa foto: refinder.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: