In seismul cu magnitudinea de 6,3 care a lovit orasul neo-zeelandez Christchurch au murit aproape 200 de oameni. Multi dintre locuitorii orasului cu o populatie de aproape 400.000 au ales sa plece si sa isi refaca viata in alta zone ale statului insular. Nu si o familie care a decis sa infrunte natura prin constructia unei noi case, una cu un design deosebit care sa reziste seismelor si sa se deschida cu totul spre mediul inconjurator. Mai mult, locuinta este o casa pasiva, cu o amprenta minima asupra naturii.
Casa a fost sugestiv botezata Ofir si a fost ridicata pe muchia unui deal, o simbolistica aparte care se traduce prin rezistenta, dar si o o pozitie de veghe fata de noi primejdii. Locuinta, construita intr-un stil contemporan, are o arhitectura sculpturala si are in structura sa materiale naturale, precum lemn de cedru, combinat cu panouri zincate de culoare inchisa.
Peretii prefabricati din beton si scheletul din otel al cladirii o ajuta sa se ancoreze ferm in coama dealului de unde vegheaza de jur imprejur. Tocmai datorita acestei pozitii avantajoase arhitectii au ales sa foloseasca ferestre inalte care deschid interioarele catre muntii din apropiere si permit luminii naturale sa invadeze spatiile dinauntru.
Case are doua nivele: parterul gazduieste, asa cum era de asteptat, spatiile de zi si dormitorul matrimonial, in vreme ce subsolul a fost astfel conceput incat sa gazduiasca o familie numeroasa. Interioarele au fost decorate cu aceeasi paleta de culori de la exterior, o uniformitate care ii face pe locatari sa nu isi dea seama in care sector, afara sau in interior, se afla. Finisajele din lemn aduc caldura intrioarelor, dar si caracter.
La exterior, casa este inconjurata de trei terase, fapt ce le permite proprietarilor sa isi aleaga locul de relaxare in aer liber in functie de directia in care bate vantul sau pur si simplu sa tina pasul cu soarele pe parcursul unei zile intregi.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: