Arhitectii care au proiectat o casa pasiva cu o suprafata utila de 80 de metri patrati, pentru o familie interesata de o locuinta cu costuri mici de intretinere, vin cu o serie de recomandari pentru potentialii proprietari.
Casa cu etaj are o suprafata utila de 55 de metri patrati plus terase si este compusa din hol, living, bucatarie, doua bai, doua dormitoare si doua balcoane. Practic, este suficient spatiu chiar si pentru o familie cu doi copii, iar curtea este, la randul ei, extrem de generoasa.
Cei care doresc o casa pasiva trebuie sa isi analizeze obiceiurile de zi cu zi si sa inteleaga ce functionalitate vor de la casa lor in functie de stilul lor de viata, buget si zona. Costurile de intretinere sunt mai scazute insa construirea unei case pasive este mai costistoare datorita felului in care ea se construieste si al materialelor folosite.
Oamenii in general se feresc de preturile mari, motiv pentru care, prefera sa cumpere la gata un apartament la pretul unei case si sa plateasca rate timp 30 de ani la banca. In acest fel, pretul fragmentat nu pare asa mare pe moment iar bucuria de a avea casa ta eclipseaza costul final.
Eficienta energetic, dar mai scumpa
O casa pasiva ca aceasta poate fi si cu 50% mai scumpa decat una obisnuita, in functie de materialele folosite. Isi produce singura energia, iar costul imobilului este amotizat in timp. Pretul ridicat se explica prin cantitatea si tipul de izolatie folosit, tamplariile perfomante cu triplu vitraj, ramele perfomante date de coeficientii termici specifici si prin gradul de etanseitate al casei.
Costul este ridicat si de sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura. In functie de suprafata casei, pretul unui astfel de sistem porneste de la aproximativ 2.500 euro, la care se adauga tubulaturi si montaj, dar un echipament perfomant poate ajunge si chiar depasi 12.000 – 15.000 euro, in Romania.
O casa pasiva consuma mult mai putina energie comparativ cu o casa standard. La o suprafata de maxim 150 mp utili vei avea nevoie de o pompa de caldura de 8 Kw comparativ cu o centrala de 40 Kw pentru o casa standard la aceeasi suprafata, si aici vorbim de o centrala pe gaz.
Din ce materiale poate fi construita
Casa pasiva cu etaj poate fi construita din caramida, beton, lemn sau metal. Niciodata BCA, deoarece nu este un bun izolator iar pierderile vor fi mai mari. BCA-ul se foloseste la pereti interiori despartitori si la anexe.
Alt cost care influenteaza pretul unei case pasive este forma casei. Varianta omptima si ieftina este cubul sau dreptunghiul, iar la acoperis se poate opta pentru tabla, tigla, sindrila bituminoasa, membrana PVC.
Sursa: casamultvisata.ro
Cititi si: Cea mai eficienta casa din lume, construita de un roman
Cititi si: Casa Danei Rogoz din satul Viscri