O familie care isi dorea o casa in stil neoromanesc care sa fie si pasiva a apelat la arhitectul Adrian Paun, recunoscut pentru proiectele sale de exceptie. Si de data aceasta, el a tinut cont de dorintele si nevoile clientilor, iar rezultatul il puteti vedea mai jos.
Casa cu pridvor are o suprafata utila de 220 de metri patrati, impartita, la parter, intre antreu, camera de zi, dormitor matrimonial cu dressing si baie, alte doua dormitoare, bucatarie cu camara, terasa acoperita, baie si un grup sanitar. La mansarda se mai afla un spatiu multifunctional, un birou, camera oaspeti si camera tehnica.
Structura parterului este realizata din cadre de beton armat, iar structura mansardei – din lemn uscat si tratat. Invelitoarea casei este din tigla metalica cu acoperire de roca vulcanica, in timp ce accesul in casa si terasa sunt placate cu piatra naturala. Pardoselile interioare sunt placate cu parchet in zonele uscate si cu gresie/piatra antiderapanta in zonele umede.
Solutii pentru eficienta energetica
„Legat de eficienta energetica a unei casei noi propunem cateva solutii legate strict de arhitectura in primul rand, pornind de la o buna termoizolare a casei (pereti, usi, ferestre, fundatii, acoperis), o zona de antreu care sa nu ne raceasca toata casa iarna cand deschidem usa (atunci cand este loc), obloane, stresini si pridvoare care sa umbreasca vara si sa permita soarelui sa patrunda in casa iarna, spatiu de pod care este un foarte bun termoizolant”, spune arhitectul Adrian Paun.
In privinta termoizolarii peretilor, acesta propune un sistem foarte eficient pe care il propunem este acela din zidarie in sistem sandwich (caramida, termoizolatie, camera de aer si iar caramida) ce are o rezistenta termica si mecanica foarte buna. „In tot acest pachet propunem folosirea unor materiale permeabile pentru aer si vaporii continuti in acesta, in asa fel incat sa mentinem un mediu sanatos de locuire, fara alte interventii mecanizate”, mai spune arhitectul.
Peste aceasta parte de eficientizare arhitecturala vine partea de instalatii in care propunem panouri solare, incalzire prin pardoseala, pompe de caldura, fotovoltaice si altele. „Viitorul se va indrepta catre un consum de energie tot mai mic si o poluare tot mai mica, in care sunt sigur ca frumosul (respectiv casele frumoase) isi vor gasi in continuare locul lor”, conchide Adrian Paun.
Sursa: case-frumoase.ro
Cititi si: Casa traditionala renovata. „Bijuteria” autentica de la Maldaresti
Cititi si: Casa cu mansarda care poate fi construita cu bani putini