Atunci cand spiritul aventurii te mana de la spate, nimic nu iti mai sta in cale. Pofta iti este astamparata de drumetii, excursii si de refugiul in inima naturii, acolo unde ne regasim pe noi insine, departe de agitatia marilor orase. Cum ar fi insa sa plecam in cautarea locurilor care ne inspira la bordul unei case plutitoare? Uite ca se poate, ne-o demonstreaza un grup de arhitecti portughezi a caror realizare merita luata ca punct de referinta pentru cei care vor sa sparga tiparele, scrie site-ul Inhabitat.com
Vorbim pentru inceput despe o casa plutitoare. In al doilea rand, vorbim de o locuinta care isi produce singura energia. Si, daca nu era indeajuns, subiectul este o casa plutitoare modulara, adica poate fi impachetata si stramutata pe orice alta suprafata de apa de pe aceasta planeta. Ca sa impingem totul la extrem, vine si al patrulea rand: interiorul este flexibil, adica poate fi amenajat ca o garsoniera spatioasa sau un apartament cu doua camere, daca poftiti.
Botezata sugestiv Floatwing, casa cu pricina este opera arhitectilor firmei portugheze Friday (un nume predestinat pentru o companie care „produce” libertatea in forme ingenioase). Casa, invelita in panouri solare, isi produce singura energia termica necesara pentru un an in decurs de doar sase luni. Mai mult decat atat, casa plutitoare este dotata cu un sistem de epurare a apei folosite si are rezervoare cu combustibil care ii permite sa navigheze pe distante semnificative, cu o autonomie extinsa pe perioada unui un an. Doua motoare propulseaza casa plutitoare la o viteza de circa sase kilometri pe ora.
Ca design, Floatwing consta in doua nivele: puntea principala si cea superioara, folosita pe post de terasa. Nivelul principal este imbracat in pereti din sticla cu insertii din lemn si include de la o singura camera de zi pana la trei dormitoare, alaturi de o bucatarie si o baie modern utilate. In functie de structura interioara, Floatwing masoara intre 10 si 18 metri lungime. O soba cu peleti incalzeste spatiile interioare pe timp de iarna, asta daca nu cumva proprietarii aleg sa se „mute” cu casa mai la sud.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: