Fascinat de Transilvania si de arhitectura locului, Printul Charles al Marii Britanii detine un domeniu in Valea Zalanului, o mica asezare din Covasna. Dupa ample lucrari de restaurare, casa in care Alteta Sa Regala doarme cand vine in Romania este accesibila si turistilor.
Camera Printului Charles poate fi inchiriata cu 110 euro pe noapte. „Este o camera traditionala, dar cu facilitati moderne. „Va avertizez ca nu are nici televizor, nici semnal la telefon si nici aglomeratia din alte locuri. Doar ceva wi-fi, autenticitate si bun gust. Nu va duceti daca va asteptati la totul aurit si multa bogatie, pentru ca o sa va intoarceti dezamagiti”, spune consultantul in turism Razvan Pascu, care a vizitat recent proprietatea.
„Multi turisti straini vin in Romania special pentru a petrece o noapte „regala” si a adopta stilul de viata al printului chiar si pentru o zi. Dar trebuie sa stiti ca nu este un hotel de 5 stele, ci o experienta de 5 stele, pentru ca sunt casute rurale, un fel de agro-turism. Cu facilitati moderne, dar tot turism agro-rural ramane”, adauga consultantul.
Doua veacuri de istorie si o restaurare
Ansamblul cumparat de Printul Charles in 2008 a fost construit acum doua veacuri si era compus din „casa de sus” si „casa de jos”, potrivit igloo.ro.
Casa printului din Valea Zalanului era construita din bile de fag, cu o tencuiala mixta, cu mortar de var si de pamant, pe un suport de lati de brad sau ramuri de alun. Lipsa unui sistem de drenaj corespunzator impreuna cu degradarile de la nivelul sarpantei si invelitorii au dus in cele din urma la probleme structurale: bilele de la nivelul soclului si cele de la nivelul stresinii, precum si capetele catorva dintre capriori putrezisera complet.
Asa ca a fost nevoie de reabilitare, iar „sustenabilitatea” a fost cuvantul de ordine. Majoritatea materialelor sunt de provenienta locala. Tigla si caramida facute manual provin din Batani, placile ceramice din Sighisoara (Siceram), varul bulgari din Varghis (produs de catre localnici in mod traditional in „camenite” boltite).
Lutul, nisipul, balegarul, paiele si pleava au fost achizitionate din sat sau din cele vecine, iar o parte din lemnul necesar reparatiilor precum si unele elemente arhitecturale (usi, ferestre, trepte, podele) au fost „reciclate” din constructii aflate intr-o stare avansata de degradare, care nu mai puteau fi salvate. Singurul material strain a fost izolatia ecologica din fibra lemnoasa adusa din Germania, folosita la conversia grajdului
Relaxare pentru oaspeti
In toate camerele se afla mobilier antic din Transilvania. Pentru a crea o atmosfera de liniste si deconectare, nu exista televizoare sau aparate de radio. Turistii au la dispozitie, in schimb, numeroase carti asezate atent pe rafturile din incaperi.
Iarna, incalzirea din camere este asigurata de centrale si sau sobe de teracota (cu lemne) din placi ceramice. Patuturile pentru copii pot fi adaugate la cele mai multe camere. In ceea ce priveste apa de la robinet, aceat provine de la izvoarele proprii ale proprietatii. Mai multe detalii si lista de preturi gasiti AICI.
Cititi si: Poate cea mai frumoasa gradina din Romania
Cititi si: Biroul din gradina. Nu lipsesc internetul si aerul conditionat